Historisk arkiv

Endringer i statsforetaksloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 64/2002
Dato: 25.10.02

Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Jan Halvorsen, tlf. 22 24 47 84

Endringer i statsforetaksloven

Regjeringen foreslår at det statlige garantiansvaret i statsforetakloven oppheves fra 1. januar 2003.

I Statsråd er det besluttet å fremme Odelstingsproposisjon nr. 13 (2002-2003) om endringer i Statsforetaksloven mv., for å oppheve det statlige garantiansvaret som i dag følger av statsforetakloven. Det foreslås at lovendringene skal tre i kraft fra 1. januar 2003. Statsforetakene må fra dette tidspunkt oppta lån på vanlige markedsmessige vilkår.

Overgangsbestemmelser
I proposisjonen foreslås innført en overgangsbestemmelse for alle statsforetakenes forpliktelser som er opptatt før lovens ikrafttredelse. Forpliktelser som et statsforetak har stiftet før 1. januar 2003 og som er knyttet til konkrete låneavtaler gis samme vern som tidligere, mot at statsforetakene betaler en garantipremie til staten som vederlag for garantistillelsen. For forpliktelser som ikke er knyttet til konkrete låneavtaler foreslås at statens garantiansvar skal begrenses til 10 år etter lovens ikrafttredelse. Siden staten fortsatt vil garantere for lån opptatt før lovens ikrafttredelse vil risikovektingen etter kapitaldekningsforskriften fortsatt være 10 % som tidligere.

- Jeg er tilfreds med å ha fått en nyttig og nødvendig opprydding i forholdet mellom staten og foretakene, sier arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman.

Ot.prp. nr. 13 (2002-2003) Om lov om endringer i lov 30. august 1991 nr. 71 om Statsforetak mv.