Historisk arkiv

Forskrift om elektronisk kommunikasjon i og med forvaltningen trådte i kraft 1. juli

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Forskrift om elektronisk kommunikasjon i og med forvaltningen omhandler bestemmelser om formidling av enkeltvedtak, klagemuligheter og innsyn i dokumenter.

Pressemelding

Nr.: 39/2002
Dato: 04.07.2002

Kontaktperson:

Seniorrådgiver Sidsel Tønnessen, t. 2224 4985

Forskrift om elektronisk kommunikasjon i og med forvaltingen trådte i kraft 1. juli

Forskriften legger rammene for sikker og effektiv bruk av elektronisk kommunikasjon med og i forvaltningen. Den skal ivareta forutsigbarhet og fleksibilitet, samt legge til rette for samordning av sikre og hensiktsmessige tekniske løsninger. Arbeidet med å tilrettelegge for elektronisk kommunikasjon er en del av oppfølgingen av eNorgeplanens målsetting om brukerorienterte elektroniske tjenester innenfor offentlig sektor.

Elektronisk kommunikasjon mellom forvaltningen og privatpersoner/næringsliv, samt innad i forvaltningen, vil i økende grad bli en del av den nye hverdagen i årene som kommer. Forskriften omhandler bestemmelser om formidling av enkeltvedtak, klagemuligheter og innsyn i dokumenter. Regelverket er forsøkt fremstilt teknologinøytralt, og det vil være opp til det enkelte forvaltningsorgan å velge fremtidige tekniske løsninger i henhold til forskriftens krav.

Forskriften pålegger ikke forvaltningsorgan å ta i bruk elektronisk kommunikasjon, men bestemmelsene i forskriften må følges dersom denne typen kommunikasjon tas i bruk. Privatpersoner og næringsliv kan selv velge om de vil benytte seg av elektronisk kommunikasjon der det enkelte forvaltningsorgan har åpnet for dette.

Forskriften er hjemlet i forvaltningslovens § 15 a og i lov om elektroniske signaturer § 5. Levetiden for forskriften er i første omgang begrenset til 1. juli 2004. Arbeids- og administrasjonsdepartementet vil ta initiativ til en evaluering i forkant av denne datoen med sikte på fornyelse, endring eller opphør.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet har gitt Statskonsult i oppdrag å utarbeide en veileder til forskriften. Første versjon av denne er nå tilgjengelig på departementets hjemmesider: http://odin.dep.no/aad. Veilederen inneholder en generell introduksjon til temaet ”elektronisk kommunikasjon”, samt forklaringer til de enkelte bestemmelsene i forskriften.