Historisk arkiv

Statens tilbud i jordbruksforhandlingene 2002

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 22/2002
Dato: 03.05.02

Kontaktperson:

Departementsråd i Landbruksdepartementet Per Harald Grue, tlf. 2224 9108, mob: 9703 3526

Statens tilbud i jordbruksforhandlingene

Statens tilbud i jordbruksforhandlingene har en samlet ramme på 340 mill. kroner medregnet inntektsverdien av økt skattefradrag og en netto ramme på 40 mill. kroner. Målprisene foreslås økt med 250 mill. kroner og bevilgningene over statsbudsjettet foreslås redusert med 250 mill. kroner. Det foreslås en friere omsetning av melkekvoter og flere tiltak for å forenkle virkemidlene i jordbrukspolitikken.

Statens tilbud bygger på Stortingets behandling av stortingsmeldingen om landbrukspolitikken og Regjeringens Sem-erklæring. Staten legger fram sitt tilbud som grunnlag for videre forhandlinger.

I statens tilbud er det lagt til grunn en kostnadsøkning på 2 prosent. Det er forutsatt klare forbedringer i effektivitet og kostnadsnivå i jordbruket og i matvarekjeden. Regjeringen har tidligere meddelt at den vil fremme forslag om utvidet skatteordning for jordbruket. Sentralt i opplegget er inntektsverdien av denne skatteordningen. I tillegg benyttes 40 mill. kroner av disponible engangsmidler til styrking av Landbrukets Utviklingsfond. I sum gir dette en ramme for tilbudet inkl. skatteordningen og engangsmidler (40 mill. kroner) på 340 mill. kroner. Med de forutsetninger staten har lagt til grunn om effektivitetsutvikling, vil tilbudet kunne gi jordbruket en gjennomsnittlig inntektsøkning på 7.000 kroner pr. årsverk. (5 prosent)

Det foreslås en økning i målprisene på knapt 2 prosent. Forbrukerprisene på melk, storfekjøtt og sauekjøtt økes mest. Næringsmiddelindustrien skjermes ved reduksjon i kornprisen på 4 øre pr. kg, økt nedskriving til RÅK-industrien og lav prisøkning på melk til industriell bruk. Tilbudet er beregnet å gi en økning i konsumprisindeksen på under 0.1 %.

VEDLEGG

Andre hovedpunkter i statens tilbud

Kvoteordningen for melk

Statens forhandlingsutvalg foreslår en friere omsetning av melkekvoter. Brukere som selger kvoten må selge 25 prosent til staten til administrert pris. Det resterende selges fritt innen fylket til fri pris. Det foreslås at administrert pris ved salg til staten settes til kr 4,50 pr. liter. Kvote som staten har kjøpt kan selges ut igjen etter gjeldende regelverk eller noe kan holdes tilbake til prioriterte grupper. Taket på kvotestørrelse enkeltprodusenter kan kjøpe seg opp til, heves til 250.000 liter.

Kvotetaket for samdrifter i melkeproduksjonen på 500.000 liter oppheves. Deltagerbruk i samdrifter kan søke særskilt om tilskudd til annet husdyrhold enn storfe på eget bruk.

Markedsordningene

Det foretas en gjennomgang av markedsordningene sammen med jordbrukets organisasjoner fram til våren 2003, med utgangspunkt i Sem-erklæringen, for å se på rammebetingelsene for de uavhengige aktørene.

Prisutjevningsordningen for melk gjennomgås på bakgrunn av rapport fra NILF som avgis innen 01.07.02. Midlertidige tiltak overfor små konsummelkmeierier videreføres inntil endring av ordningen iverksettes.

Fordelingsprofilen

Fordelingsprofilen baseres på prinsippene fra Stortingets behandling av St. meld. nr. 19 (1999-2000) og Sem-erklæringen, med sikte på å bidra til en gradvis omstrukturering og effektivisering i jordbruket. En større andel av midlene søkes kanalisert mot bruk der produksjonen har stor betydning for inntekt og sysselsetting. Den geografiske differensiering opprettholdes.

Forenkling, målretting og effektivisering av virkemiddelbruken

Det foreslås følgende, jf. kap 7:

  • Generelt kulturlandskapstilskudd til alt areal på 200 kr pr. dekar. Antall satsgrupper i areal- og kulturlandskapstilskuddet reduseres vesentlig.
  • Innstramming i dagens regelverk for tilskudd til innmarksbeite med sikte på å få bedre samsvar mellom beiteareal og antall beitedyr.
  • Beløpstaket i tilskudd til husdyr foreslås opphevet.
  • Tiltaksfondet for småfe og fjørfe avvikles. Ordningene overføres andre budsjettposter.
  • Dagens ulike erstatningsordninger over jordbruksavtalen samordnes til et nytt Landbrukets skadefond.
  • En del miljørettede ordninger foreslås samlet i regionalt styrte miljøordninger, med sikte på gjennomføring fra 2004.

Spørsmål om to-årige jordbruksavtaler

I NILFs FOLA-rapport er det foreslått å gjøre jordbruksavtalene flerårige. Statens forhandlingsutvalg legger til grunn at avtalesystemet ikke endres.

Landbrukets utviklingsfond

Verdiskapingsprogrammet for mat videreføres. Det settes av 15 mill. kroner til satsing på bioenergi og 10 mill. kroner til Norges Turistråds satsing på Norge som reisemål. Innvilgningsrammen reduseres med 22 mill. kroner til 991 mill. kroner for 2003.

Miljøtiltak

Statens forhandlingsutvalg foreslår at det fra 2003 innføres krav om miljøplan på det enkelte foretak innen jord- og hagebruk som søker produksjonstilskudd. Informasjons- og veiledningstiltakene styrkes. Det foreslås videre en økning i bevilgningen til redusert jordarbeiding på 17 mill. kroner til 170 mill. kroner og prioritering av de mest miljøeffektive tiltakene i ordningen.

Økologisk landbruk

Satsingen på økologisk jordbruk videreføres på uendret nivå. Tilskuddsordningene for økologisk korn, grønngjødsling og dyrking av belgvekster styrkes.

Forbrukerretting og ernæring og helse

Satsingen på forbrukerretting av landbrukspolitikken videreføres med utgangspunkt i Landbruksdepartementets handlingsplan. Jordbruksavtalens midler til mat i skolen videreføres.

Oppbygging av avtalens ramme på helårsbasis. Mill. kr.

Mill. kr.

Endring i kostnader, 2 prosent

400

Inntektsvekst, om lag 5%

500

SUM

900

Inndekning på årsbasis

Utvidet skatteordning 1)>

300

Reduksjon i sysselsetting og kostnadseffektivitet i jordbruket

460

Effektivitet i matvarekjeden

100

Sum inndekning

860

Rammebehov jordbruksavtalen

40

Ramme for oppgjøret inkl. skatteordningen

340

Endring i avtalens målpriser

250

Endring i varig bevilgning, kap. 1150

-250

Tilførsel av engangsmidler, mill. kroner

40

1) Forutsatt innført fra 01.01.03