Historisk arkiv

Statlig innkjøpsvirksomhet - nye organisatoriske løsninger for bedre samspill mellom forvaltning og marked

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 17/2002
Dato: 12.04.02

Kontaktperson:

Jan Egil Nyland, 91 69 10 14

Statlig innkjøpsvirksomhet – nye organisatoriske løsninger for bedre samspill mellom forvaltning og marked

Arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman mener at statlige innkjøp i prinsippet er et desentralisert ansvar, dvs at den enkelte virksomhet skal være direkte ansvarlig for egen innkjøpsvirksomhet. En for stor sentralisering av innkjøpene medfører etter hans mening en fare for at staten kan utøve en innkjøpsmakt som reduserer konkurranse og effektivitet.

At staten skal drive sin innkjøpsvirksomhet ut fra et større konkurransemessig perspektiv enn tidligere, innebærer også behov for organisatoriske endringer. I den forbindelse har arbeids- og administrasjonsministeren besluttet at virksomheten ved Statskjøpsavdelingen i Statens forvaltningstjeneste (Statskjøp) skal legges ned fra 01.01.2003.

Statskjøp er tidligere vurdert flyttet til Narvik, men dette blir etter dagens beslutning ikke aktuelt.

Hva som skal skje videre med den innkjøpskompetansen og avtaleporteføljen som i dag finnes Statskjøp, vil på vanlig måte bli vurdert i samråd med de ansatte og deres organisasjoner. Nye organisatoriske løsninger for bedre samspill mellom forvaltning og marked vil stå sentralt i disse vurderingene.