Historisk arkiv

- Statlige etater skal ikke være en propp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

- Statlige etater skal ikke være en propp

- Mine har fått klar beskjed. Dette skal gis trøkk. Statlige etater skal ikke være propp. Dette er en sammenslåing som setter enkeltindividet i fokus, hilste statsråd Morten A. Meyer da han åpnet servicekontorer i Stavanger.

meyerProsjektleder Bjørn Sæstad feirer sammen med statsråd, Morten A. Meyer og arkitekt Alice M. Sturt.

Det er Stavanger kommune, trygdeetaten og Aetat som står sammen om etableringen av i alt fire felles frontkontor i Stavanger. Mange kommuner har etablert samarbeid med Aetat og Trygdeetaten, men Stavanger er den første store byen som etablerer offentlige servicekontor for samtlige av byens brukere i løpet av dette året. Ordfører Leif Johan Sevland er vert for åpningen av servicekontorene for Hundvåg/Storhaug og Madla. Målet er tredelt:

  • Enklere tilgang til tjenester for brukerne
  • Flere i arbeid - færre på trygd eller stønad
  • Mer effektiv bruk av ressursene

I praksis
-
Dette er modernisering i praksis. Dette viser at dere vil service. Brukerne trenger bare å gå gjennom en dør. Her får etatene felles utgangspunkt. Det enkelte menneske er i fokus, ikke ulike datasystem eller ulike lovregler. Ikke noe står i veien, sa Meyer.

meyer

Arkitektenes kreative bruk av lys, glass, og til dels egenkomponerte kreasjoner, som velkomstskranken her, gjør hele servicekontoret til en lys og glad opplevelse.

Etableringen av de offentlige servicekontorene betyr at brukerne av de ulike tjenestene møter EN DØR, uansett hvilke velferdstjenester det gjelder. Mange brukere har behov for både Aetat og trygdeetaten, eller både trygdeetaten og sosialetaten. Et felles frontkontor betyr at brukerne ikke blir sendt fra kontor til kontor, men får saken sin løst, uavhengig av hvilken av tre de etatene som "eier" saken.

Mer kommer
Prosjektleder Bjørn Sæstad fikk mye ros for sitt arbeid. Han fikk æren av å ha fått tre kulturer til å smelte sammen. Oppover i etasjene i Klubbgata 1 midt i sentrum av Stavanger, sitter saksbehandlere og tar imot brukerne med faste avtaler. Ellers er all aktivitet konsentrert i de nye lokalene på gatenivå.

Hundvåg/Storhaug og Madla offentlige servicekontorer er første skritt til målet om å etablere fire felles frontkontor i Stavanger. Neste skritt blir å samordne tjenestene for å kunne gi bedre service til dem som bruker flere etater.

Utgangspunktet for organiseringen er Stavangers sju helse- og sosialdistrikter som ved nyttår ble redusert til fire. Og prosjektleder Bjørn Sæstad lover at hele byen skal være dekket innen utgangen av dette året: Hillevåg/Hinna og Eiganes/Tasta skal få sine kontorer etter samme modell.

Dette skriver pressen:
http://www.rogavis.no/nyheter/article1116919.ece

http://aftenbladet.no/nyheter/lokalt/article.jhtml?articleID=199782

Tekst og foto: 13. mai 2004, Gunn Janne Myrseth, AAD