Historisk arkiv

Avgjørelse i klage over Konkurransetilsynets inngrep mot SAS-gruppens bedriftskundeavtaler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 29/2004
Dato: 15.06.04

Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Jan Halvorsen, 22 24 47 84

Avgjørelse i klage over Konkurransetilsynets inngrep mot SAS-gruppens bedriftskundeavtaler

Arbeids- og administrasjonsdepartementet opprettholder Konkurransetilsynets vedtak som forbyr SAS-gruppen å kreve at bedriftskundene skal foretrekke selskapet fremfor andre flyselskaper (preferanseklausuler) eller tilby rabattsatser som blir høyere jo mer bedriftene kjøper (progressive volumrabatter). Forbudet gjelder på innenlandsruter. Konkurransetilsynets forbud mot preferanseklausuler på utenlandsruter er imidlertid opphevet.

- Regjeringen har med dette vedtaket fulgt opp tidligere tiltak for å bedre konkurransen på flymarkedet. Avtaler som krever at kunden binder seg til et selskap, hindrer konkurransen på flymarkedet. Det blir vanskeligere både for andre flyselskaper å etablere seg på det norske markedet og for eksisterende konkurrenter å få innpass hos kundene. Det er i forbrukerens interesse at det er best mulig konkurranse i flymarkedet, sier arbeids- og administrasjonsminister Morten A. Meyer.

Ikke inngrep mot avtalene på utenlandsruter
Konkurransetilsynet forbød også preferanseklausuler i bedriftskundeavtaler som gjelder ruter til og fra Norge. Denne delen av vedtaket har departementet opphevet. Arbeids- og administrasjonsdepartementet mener at det ikke foreligger tilstrekkelig dokumentasjon for at SAS-gruppens markedsposisjon på rutene til og fra Norge er så sterk, at preferanseklausuler vil virke konkurransebegrensende.

- Jeg vil imidlertid understreke at dette ikke innebærer at SAS-gruppen uten videre kan avtale med sine bedriftskunder at de skal foretrekke SAS fremfor andre selskaper på reiser til og fra Norge. Den nye konkurranseloven som trådte i kraft 1. mai i år, forbyr dominerende foretak å misbruke sin markedsmakt. Etter den nye loven må SAS-gruppen selv vurdere om de har markedsmakt på ruter til og fra utlandet, og om deres adferd i så fall rammes av forbudet. Det gjelder uavhengig av departementets vedtak i klagesaken, påpeker statsråd Meyer.

Overtredelse av forbudet vil kunne medføre at Konkurransetilsynet ilegger overtredelsesgebyr. Konkurransetilsynet har også anledning til å pålegge SAS-gruppen å fjerne preferanseklausulene fra bedriftskundeavtalene dersom tilsynet finner at disse er i strid med forbudet.

Les vedtaksbrevet