Historisk arkiv

Dagpenger i stedenfor sosialhjelp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Dagpenger i steden for sosialhjelp

Statssekretær Lars Arne Ryssdal åpnet torsdag 29. januar offisielt Kinogården i Verdal; med kommunens servicekontor, kino og bibliotek. Bygget huser blant annet moderniseringsprosjektet "Arbeid og velferd".



Statssekretæren avduker navnet; Kinogården. Ved siden av står den stolte byggherren; Kåre Hynne

Over tid har Verdal slitt med et høyt antall sosialhjelpmottakere og folk på trygd. Denne utviklingen har nå flere sterkt engasjerte personer i lokalmiljøet, inkludert folk fra næringslivet og ordføreren i Verdal, gått sammen om å snu.

Brukeren i fokus

Prinsippet med Arbeid og velferd, et servicekontor som samordner trygd, sosialhjelp og arbeidsformidling, er ved bedre ressursutnyttelse å bli flinkere til å sette brukeren i sentrum. Hovedmålet er å få flere i arbeid, og færre på trygd og sosialhjelp


- Dette som skjer her i dag er en milepæl. Kultur og arbeid er to viktige stikkord for å videreutvikle et lokalsamfunn, sa Ryssdal.

Unikt

Unikt med Verdal, er at de har fått konsesjon til et forsøk der det benyttes dagpenger som erstatning for sosialhjelp. Ønsket er at så mange som mulig skal hjelpes ut i jobb, isteden for å gå som passive sosialhjelpsmottakere. Prosjektet bygger ellers på de samme prinsippene som referansekommuneprosjektet, nemlig en samordning av etatene med en felles førstelinjetjeneste.

(Tekst og bilde; Nina Skajaa)