Historisk arkiv

Får kjøpe Norgesmøllene med vilkår

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 30/2004
Dato: 18.06.04
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Jan Halvorsen 22 24 47 84

Får kjøpe Norgesmøllene med vilkår

C.A. Thoresen AS’ og Stormøllen AS’ får kjøpe Norgesmøllene DA med vilkår om at de må selge minst 34 prosent av sine aksjer i Norgesmøllene. Morselskapet, Felleskjøpet Øst Vest BA, må også etablere et eget selskap for driften av siloanlegget i Buvika, slik at alle aktører får tilgang til dette anlegget på like betingelser.

- Oppkjøpet av Norgesmøllene tillates på vilkår som vil bidra til å motvirke at konkurransen i kornmarkedet, svekkes. Vilkårene vi stiller for oppkjøpet vil ivareta den balansen mellom konkurransehensyn og landbrukshensyn som saken reiser, sier arbeids- og administrasjonsminister Morten Andreas Meyer.

Av hensynet til blant annet framtidig avsetning av norsk korn, har Arbeids- og administrasjonsdepartementet besluttet å omgjøre Konkurransetilsynets vedtak. Kjøpet av Norgesmøllene godkjennes dersom C.A. Thoresen AS og Stormøllen AS selger minst 34 prosent av sine aksjer i Norgesmøllene slik at de to selskapenes samlede andel ikke er over 66 prosent. Felleskjøpet Øst Vest BA (FKØV) må også etablere et eget selskap for driften av siloanlegget i Buvika, slik at alle aktører får tilgang til dette anlegget på like betingelser.

C.A. Thoresen AS og Stormøllen AS er heleide datterselskaper av FKØV. I november 2002 kjøpte selskapene alle aksjene i Norgesmøllene DA. Konkurransetilsynet fattet 3. juli 2003 vedtak om å forby oppkjøpet av Norgesmøllene.

Les vedtaksbrevet