Historisk arkiv

Sabotører i offentlig sektor?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Replikk i Dagbladet 26.01.02

Sabotører i offentlig sektor?

Av arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman

Manglende handlefrihet skaper bevisste og ubevisste sabotører i arbeidslivet. Det provoserer NTLs leder Turid Lilleheie i Dagbladet torsdag 24/1-02. Mitt poeng er at det ikke er grenser for hva vi kan få til i offentlig sektor, hvis vi har de ansatte med oss. Det er heller ikke grenser for hvor galt det kan gå hvis vi forsøker å overstyrer dem.

Poenget er altså ikke å henge ut arbeidstakere i offentlig sektor som sabotører, men å peke på at dagens styring av offentlige virksomheter undertrykker kreativitet og kompetanse og fremelsker tendenser til trenering og motstand.

Utgangspunktet for et vellykket moderniseringsarbeid, som bidrar til effektivitet og forenkling er at lokale enheter – kommuner, sykehus, skoler og statlige etater har bedre forutsetninger for å finne fram til gode løsninger enn staten har sentralt. Dette gjelder også innenfor hver enkelt virksomhet, mellom ledelsen og de ansatte.

Det gjøres mye godt arbeid i stat og kommune, men mange av dem som jobber der, føler at de kunne gjøre en enda bedre jobb hvis det ikke var for stadige nye omstillingskrav. "La oss få gjøre jobben vår og ikke bruke kreftene på omstilling" er det mange som mener – og jeg kan godt skjønne dem.

Jeg ønsker ikke å gi de ansatte ro og fred, men mulighet til å bruke sin kompetanse og kreativitet – vett og forstand – på å gjøre en bedre jobb. Det er ved å få ansvar og handlefrihet ansatte blir dyktigere og mer effektive. Istedenfor å pådytte enheter og ansatte bestemte løsninger, vil vi ansvarliggjøre de ansatte og de enhetene de jobber i.

Vi kommer ingen vei med modernisering i offentlig sektor hvis vi ikke får med hovedtyngden av de 700 000 som jobber der. Lokal frihet og ansvar vil i seg selv virke motiverende. I tillegg er det nødvendig med endringer i finansiering av enhetene og lønns- og arbeidsvilkår for den enkelte. Det skal lønne seg å være effektiv og det skal lønne seg å levere tjenester av god kvalitet.

Uten handlefrihet, ansvar og belønning motiveres ikke de ansatte til å yte sitt beste. Min erfaring fra et langt yrkesliv i offentlig sektor er at kontroll og direktiver skaper passivitet og motstand mot forandring – og det er verken i regjeringens eller arbeidstakerorganisasjonenes interesse.

Replikk i Dagbladet 26. januar 2002