Historisk arkiv

LO, IA-avtalen og sykelønnsordningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Artikkel i Dagsavisen 12.08.03 av Victor D. Norman om evaluering av IA-avtalen

LO, IA-avtalen og sykelønnsordningen


Av arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman

12. 08. 2003: Av og til kan man lure på om deltakere i samfunnsdebatten ønsker å misforstå, rett og slett for å skape inntrykk av en uenighet som ikke finnes. Per Gunnar Olsens uttalelser til Dagsavisen om hva jeg skulle ha sagt og skrevet om IA-avtalen og sykelønnsordningen er et eksempel på det.

Det jeg sa i møte med partene i juni var nøyaktig det samme som jeg nylig har gjentatt i intervju med Dagens Næringsliv - at regjeringen vil gå inn i evalueringen av avtalen med et åpent sinn, at vi ikke har noen skjult agenda, og at vi uansett ser positivt på de virkemidlene i avtalen som tar sikte på å få sykefraværet ned.
La meg, for å fjerne enhver tvil, gjøre en ting klart: Regjeringen har ingen planer om å gjøre noe med sykelønnsordningen.
Hvis Per Gunnar Olsen hadde tatt seg bryet med å lese intervjuet i Dagens Næringsliv, ville han ha oppdaget at det er helt andre sider ved avtalen som opptar meg. Avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv har tre mål - å få ned sykefraværet, å heve den reelle pensjoneringsalder, og å slippe flere yrkeshemmede inn i arbeidslivet.
Min bekymring når det gjelder virkemidler, gjelder de to siste av disse målene. Jeg er redd for at evalueringen kan komme til å vise at vi er kommet kort når det gjelder å inkludere yrkeshemmede og når det gjelder å hindre utstøting av eldre arbeidstakere, og jeg er opptatt av at vi i forbindelse med evalueringen får vurdert om avtalen er god nok når det gjelder virkemidlene på disse to områdene.
Det er ut fra slike betraktninger at regjeringen vil gå inn i evalueringen med et åpent sinn. Vi forventer at de andre partene gjør det samme.
For ordens skyld: Når avtalen skal evalueres i høst, er det fordi avtalen sier at den skal evalueres i høst. Avtalen sier også at den opphører automatisk dersom evalueringen viser at målene ikke kan nås. Både evalueringstidspunktet og punktet om at avtalen eventuelt opphører automatisk ble avtalt av dem som i sin tid inngikk avtalen - Stoltenberg-regjeringen og organisasjonene i arbeidslivet. Det kan ikke være for mye forlangt at man etterlever det man selv har vært med på å avtale.

Innlegg i Dagsavisen 12.08.03