Historisk arkiv

Et enklere Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Tale av arbeids- og administrasjonsminister Morten Andreas Meyer til Høyres landsmøte 2004

Et enklere Norge

Tale av arbeids- og administrasjonsminister Morten Andreas Meyer til Høyres landsmøte 2004

Lysark (PowerPoint-format)

Lysbilde: Høyrelogo

Forenkling. Modernisering. Fornyelse. Brukerretting. Gode slagord med viktig budskap plukket fra ulike regjeringer, sosialistiske som borgerlige, de siste 25 årene. Men det er med Høyre i regjering ord blir til handling. Det er med Høyre i regjering hverdagen for næringsliv og folk flest blir litt enklere og litt gladere.

Det går en blå tråd fra da Astrid Gjertsen og Kåre Willoch tidlig på åtti-tallet åpnet det norske samfunnet frem til dagens Høyre statsråders viktige reformer på en rekke områder. Høyre forandrer Norge – da som nå. Og det skal vi fortsette med – i høyt tempo - fra regjeringskontorene!

Der sosialistenes svar er kontroll, regulering, sentralisering og ensretting er Høyres løsning mangfold, valgfrihet, konkurranse, desentralisering og tjenester tilpasset enkeltmennesket. En praktisk politikk tuftet på slike individorienterte idealer gir resultater – resultater folk fortjener.

Tiden går fort. Det er lett å glemme. Men – da Astrid Gjertsen inntok mitt departement høsten 1981 var valgfriheten slik; Se på NrK1, for det var bare 1, eller skru av. Det samme gjaldt radio. Mangfoldet i eteren og vår valgfrihet ble til fordi en Høyre-statsråd ville!

Lysbilde: Telefonboks

Vi skal ikke mer enn en par-tre tiår tilbake før telefonabbonement var et knapphetsgode og telefonapparates funksjon og utseende var bestemt av leverandøren – ikke kunden. En tid da køene var lange, valgfriheten fraværende og monopolet bestemte. Et monopol venstresiden tviholdt på lengst mulig. Det er deregulering og konkurranse som har redusert prisene, gitt oss mulighet til å velge leverandør og tjenester tilpasset våre behov og som har fjernet køene.

Mens vi vil ha mer av slikt, vil sosialistene snu klokka tilbake. Mens vi ser mulighetene i konkurranse og marked ser våre politiske motstandere bare problemer. Der vi er opptatt av å forsvare folks interesser, forsvarer venstresiden systemet.

Denne regjeringen har gjort hverdagen vår litt enklere og litt gladere. Lytt til noen eksempler.

Lysbilde: Prisplakater flyreiser

Noen i dette landet mener at konkurranse skaper urettferdighet og et kaldere samfunn. Jeg mener det skaper et bedre samfunn. Våren 2002 fjernet regjeringen flypassasjeravgiften. Da sank flyprisene. Så forbød Konkurransetilsynet SAS og Braathens sine ordninger med bonuspoeng på flyreiser innenlands fordi ordningen gjorde at andre selskaper ble stengt ute fra det norske markedet. Rett etterpå offentliggjorde Norwegian at de ville gå inn i det norske innenriksmarkedet. Forholdene ble lagt til rette for konkurranse. Resultatet tror jeg alle i landsmøtesalen kjenner. Prisene falt raskt og de falt kraftig. Fra 2002 til 2004 har flyprisene sunket med 27 prosent i gjennomsnitt. Konkurranse har ikke skapt kulde og avstand. Nå kan familie og venner være mer sammen – lavere flypriser gjennom konkurranse gir mer rom for nærhet!

Slikt skal aldri et monopol igjen få lov til å ødelegge.

Lysbilde: Sportsutstyr - tollsatser

Høsten 2001 overtok vi et tollsystem overmodent for opprydning og forenkling. Vi har gjort jobben. Eller er det noen her som savner noe av det vi har ryddet vekk? For eksempel tollen på sjøstøvler med yttersåle og overdel av plast som før hadde 8 prosent toll, mens sjøstøvler ellers var tollfrie? Eller 3 prosent toll på det meste av sportsutstyr, med unntak av golf- og tennisutstyr? Hva med 3 prosent toll på fiskestenger og fiskesneller, mens fiskekroker var tollfrie? Dette var rett og slett uforståelige regler skapt under sosialdemokratiet. Det måtte en borgerlig regjering til for å fjerne dem.

Jeg skulle like å høre noen argumentere for å gjeninnføre toll på appelsiner og druer, eller toll på trær og busker. Landsmøte, listen var lang da vi kom i regjering. Nå har vi fjernet tollsatsene på rundt 1.200 industrivarer og omtrent 130 landbruksvarer. Høyre i regjering sikrer et litt enklere og litt gladere Norge og fjerner regler folk flest ikke forstår.

Lysbilde: Høyrelogo

God velferd skapes lokalt. Gode løsninger tilpasset enkeltmennesket formes ikke i et departementskontor eller i en Stortingskomité. Jeg vil at flere beslutninger tas nærmere hver enkelt. Eller aller helst av innbyggeren selv. Det kalles valgfrihet. Frihet til å påvirke og velge den løsningen som best passer til ditt behov og dine ønsker. Desentralisering av oppgaver, myndighet og ansvar er viktig. En sentralisert stat lager ofte felles løsninger som skal passe for alle, men som egentlig ikke passer for noen. Sånn vil vi ikke ha det. Utallige moderniseringsprosjekter i Høyrestyrte kommuner viser da også at vi gjør det annerledes.

Lysbilde: Oslo kommunes hjemmeside

Ett av mange prosjekter i Oslo er søknad om barnehageplass. I et eget felt som heter ”Tjenestetilbud” på kommunens hovedside velger du deg tjenesteområde ”Barn og unge” og tjeneste ”barnehager/parker”. Et elektronisk skjema for å søke barnehageplass dukker opp. Utfyllingen er enkel og uten å ha plukket opp telefonen, eller å ha skrevet ut et skjema, kjøpt frimerke og løpt til nærmeste postkasse, har du søkt om plass! Det beste beviset på at folk liker løsningen er at 60 prosent av barnehagesøknadene i år ble gjort på denne måten! Kjære Landsmøte: dette må vi få mer av! Det vet jeg at vi greier!

Lysbilde: Trysil kommune stenger

Og her er et lite ekspempel fra en AP-styrt kommune. Byggesakskontoret i Trysil har mange kunder og mye å gjøre. Særlig om våren er pågangen stor fra Tryslinger som vil bygge. Ja, pågangen er så stor at kommunen like gjerne stenger kontoret en dag i uke. Er det andre enn sosialister som kan tenke seg at løsningen på dette er å redusere tilgjengeligheten for folk – for kundene – for de menneskene kommunen er til for. Og fortsatt er det noen som sier at det ikke spiller noen rolle hvem som styrer i kommunen! Fortsatt er det noen som sier at det ikke er forskjell på politikere!

Lysbilde: Skispor

Vi har gjort mye. Vi har gått et langt stykke, men det er fortsatt noen etapper igjen. Jeg er utålmodig og vil ha mer. Jeg vil ha tempo. Min jobb som ansvarlig for totaliteten i regjeringens moderniseringsarbeide skal gi flere resultater for hver enkelt. Hverdagen skal bli litt enklere og gladere for folk flest. Jeg vil utvikle en offentlig sektor som aldri etterlater tvil om hvem den er til for. Jeg vil ha en offentlig sektor som behandler saker fra innbyggerne raskere, som svarer med et språk som er enkelt å forstå, som handler mer og utreder mindre, som har færre skjemaer og færre forskrifter, som bruker IT smartere. Landsmøte, det skal rett og slett bli litt mer JA og litt mindre NEI når Høyre styrer!

Lysbilde: Norge.no

Her og nå gir jeg dere et løfte. Vi skal gjøre innbyggernes dialog med det offentlig like enkel som vi i snart et ti-år har hatt det som nettkunder i banken vår. Landsmøte, jeg lover at innen utgangen av 2005 skal Norge ligge i tet internasjonalt når det gjelder å tilby helelektronisk saksbehandling fra det offentlige, med elektronisk signatur som garanti for rettsikkerhet og gyldighet. Å få på plass en slik løsning åpner utrolig mange muligheter. Murer mellom ulike offentlige instanser blir revet. Innbyggerne vil møte det offentlige tilbudet på en internettportal istedenfor på flora av offentlige kontorer.

Kanskje du synes det ville være greit å søke om byggetillatelse til garasjen fra hjemme-PC’en og automatisk og elektronisk sende varsler til naboer som skal ha det?

Kanskje vil du søke om studielån hjemmefra eller fra lesesalen på skolen?

Kanskje kan du spørre fastlegen din om råd via internett?

Eller registrere bilen din via nett fremfor å bruke halve dagen på tilsynet?

Nødvendige dataløsninger er stort sett på plass, resten koster ikke all verden, og mange kommuner har allerede et velutviklet tilbud klart. De venter bare på e-signatur.

Nå skal det trøkk og handling til for å ta teknologien i bruk. For å gjøre hverdagen enklere med litt mer tid til det viktige i livet. Det ansvaret tar Ansgar og jeg sammen. Det er en duo som gir tyngde.

Lysbilde: Høyre logo

Norge er et av verdens beste land å bo i. Vi har et velferdsnivå få kan konkurrere med. De økonomiske utsiktene er lysere enn på lenge. Vi har mye å glede oss over. Men, og det er et stort men. Uten evne til endring, uten evne til å finne bedre løsninger enn i dag, uten evne til å modernisere og fornye, vil ikke landet vårt ha bærekraft til dagens omfattende fellesskapsløsninger noen tiår frem i tid. De fellesskapsløsningene som skaper trygghet for den enkelte av oss i hverdagen står i fare om vi ikke tar inn over oss en virkelighet som snart kommer.

Veksten i arbeidsstyrken reduseres og det blir stadig færre yrkesaktive bak hver alderspensjonist. Om vi ikke løser oppgavene i offentlig sektor med smartere løsninger enn i dag, er veksten i arbeidsstyrken i årene fremover knapt stor nok til å løse de nye oppgavene som utløses av at vi blir stadig flere eldre med behov for pleie og omsorg.

Vårt høye velferdsnivå har gjort mange perspektivløse og fratatt dem evnen til å se inn i fremtidens utfordringer. Politisk debatt er for mange redusert til en konkurranse om å kaste mest mulig penger på et problem istedenfor å diskutere de gode løsningene. Da jeg for to måneder siden takket ja til å bli statsråd, lurte datteren min på hvorfor jeg igjen ville tilbake i politikken. Vi tok en lang prat sammen om samfunn og politikk. Om det å forme fremtiden. Jeg tror det gikk opp for henne at jeg driver politikk først og fremst for henne og hennes barn. For å sikre henne den samme tryggheten jeg har fått oppleve. Det er først og fremst hennes generasjon som kommer til å oppleve kutt i velferden hvis ikke vi har mot til å gjøre endringer i dag.

Modernisering og fornyelse dreier seg om å ta vare på og videreutvikle de viktige fellesskapsoppgavene – med nye løsninger. Stillstand, endringsvegring og det å tviholde på gårsdagens måter å gjøre ting på er den store trusselen for velferden for de neste generasjonene.

Kjære landsmøte, la oss sammen gjøre Norge litt enklere og litt gladere. La oss sammen skape trygghet for morgendagens velferd! Jeg skal gjøre mitt og jeg vet dere gjør det samme! Lykke til, og takk for oppmerksomheten!