Historisk arkiv

Konkurranse har gitt billigere flypriser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Arbeids- og administrasjonsminister Morten Andreas Meyer, forskjellige aviser mai 2004

Konkurranse har gitt billigere flypriser

Av arbeids- og administrasjonsminister Morten Andreas Meyer, forskjellige aviser, mai 2004

Det er ikke bare abstrakt teori at konkurranse gir lavere priser og kostnader, bedre varer og tjenester og større produktutvalg. Enhver i Norge som reiser med fly kan ut fra egen erfaring bekrefte dette. Fra januar 2002 til mars 2004 er prisen i lufta sunket med 27 prosent. Denne positive utviklingen kan tilskrives regjeringens aktive konkurransepolitikk, som også er god forbrukerpolitikk!

Det første grepet regjeringen tok var å fjerne flypassasjeravgiften. Det medførte en betydelig nedgang i flyprisene. Men det er bare halve historien.

Konkurransetilsynet forbød i 2002 SAS og Braathen sine ordninger med bonuspoeng på flyreiser innenlands. Vedtaket ble påklaget til Arbeids- og administrasjonsdepartementet, men daværende arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman opprettholdt Konkurransetilsynets vedtak. Umiddelbart kunne det se ut som at forbrukerne ble fratatt et gode. Men bonusordningen bidro å stenge nye konkurrenter ute fra markedet. Kort tid etter at bonusordningen var fjernet offentliggjorde selskapet Norwegian Air Shuttle (Norwegian) sine planer om å gå inn i det norske innenriksmarkedet. Da statens storkundeavtale med SAS utløp og ny anbudskonkurranse ble utlyst, kom Norwegian med det beste tilbudet på viktige innenlandske ruter. Det gjorde at de fikk tilslaget på avtalen. Etter beslutningen ble Victor Norman anklaget for å ha ”sølt bort” 150 millioner av skattebetalernes kroner, fordi det ikke ble inngått avtale med SAS/Braathens. Bakgrunnen var at Norwegian bare fløy på sentrale strekninger og ikke til alle destinasjoner innenlands.

Historien viser noe annet. Regjeringen la forholdene til rette for konkurranse i dette markedet, og resultatene taler for seg. Prisene gikk nesten umiddelbart ned innenlands. Ved at prisene falt på innenriksreiser i Norge, har staten spart betydelige beløp sammenlignet med hva den måtte betalt til SAS ved ny storkundeavtale. Viktigere er det at det har blitt så mye billigere å fly i Norge. Det nyter alle som bruker fly i Norge godt av.

For å ta opp konkurransen med Norwegian innenlands har SAS/Braathens i disse dager lansert lavere priser. Lavpristilbudet ser derfor ut til å utvides. Det er gledelig for forbrukerne. Jeg legger imidlertid til grunn at Konkurransetilsynet følger utviklingen og konkurransesituasjonen nøye. Det er viktig å unngå at aktørene går ut med ekstremt lave priser med formål å fjerne konkurrentene for så å få markedet for seg selv. Da vil gleden ved sterk konkurranse kunne bli kortvarig.

Sammen med fjerningen av flypassasjeravgiften, har regjeringens tiltak ført til et dramatisk prisfall på flyreiser i Norge. Det viser at en aktiv konkurransepolitikk gir betydelige gevinster både for næringslivet og for folk flest.