Historisk arkiv

Førskolelærere - spesialpedagogisk hjelp til førskolebarn - tvisteløsning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utdannings- og forskningsdepartementet

Førskolelærere - spesialpedagogisk hjelp til førskolebarn - tvisteløsning

I møte 11. oktober 2002 kom ikke partene til enighet, og departementet krever derfor tvisten løst i særskilt nemnd i henhold til tjenestetvistlovens § 27.

Protokoll

År 2002, den 23. september og 11. oktober ble det ført forhandlinger mellom Utdannings- og forskningsdepartementet og berørte organisasjoner om bortfall av pkt. 2.6 i Særavtale om lønn og godtgjøringer m.m. i skoleverket.

Til stede:

Utdannings- og forskningsdepartementet
Ulla Werner
Bodil Marie Olsen
John Røyrvik

Utdanningsforbundet
Ole Petter Blindheim
Torbjørn Buaas

Skolenes landsforbund
Jan W. Delaas

Forhandlingene ble ført med bakgrunn i felles protokolltilførsel ved lokale forhandlinger for skoleverket pr. 01.09.99:
"Partene vil vurdere denne bestemmelsen etter at øvingslæreravtalen for førskolelærere er reforhandlet."

På møtet 23.09.02 la organisasjonene fram følgende forslag til avtale:
Førskolelærere tilsatt før 31.07.03 i kommunale barnehager, og som gir spesialpedagogisk hjelp til funksjonshemmede barn under skolepliktig alder iht. opplæringsloven § 5-7, skal ha lønn og arbeidsvilkår som undervisningspersonale på grunnskolens barnetrinn.

Med spesialpedagogisk hjelp menes i denne sammenheng hjelp som gis med hjemmel i opplæringsloven § 5-7 ved enkeltvedtak etter forvaltningsloven.

Slike lønnsvilkår gis uavhengig av tilsettingstidspunkt til førskolelærere når slik hjelp gis i skoler, sosiale og medisinske institusjoner og liknende, eller organiseres som egne tiltak.

Den økonomiske gevinst som framkommer ved denne avtaleendring, kompenseres ved at Særavtale for skoleverket om tilpasning til hovedtariffavtalens fellesbestemmelser, ferieloven og avvik fra enkelte bestemmelser § 2, 2. ledd som omhandler timelønn for tilfeldige vikartimer, endres slik at avsnittet fjernes.

På møtet 11.10.02 la UFD fram følgende tilbud:

  1. Pkt. 2.6 (Førskolelærere. Spesialpedagogisk hjelp til barn under opplæringspliktig alder) i Særavtale om lønn og godtgjøringer m.m. i skoleverket faller bort i sin helhet fra 01.08.03.
  1. Førskolelærere tilsatt før 31.07.03 for å gi spesialpedagogisk hjelp til førskolebarn, jf. opplæringsloven § 5-7, og som har lønn og arbeidstid som undervisningspersonale på grunnskolens barnetrinn, beholder sin lønn (kronebeløp) pr. 01.08.03 som en personlig ordning.
  1. Førskolelærere som før 31.07.03 midlertidig for deler av eller hele stillingen er tillagt oppgaver i henhold til opplæringsloven § 5-7, og som har lønn og arbeidstid som undervisningspersonale på grunnskolens barnetrinn, beholder sin lønn (kronebeløp) pr. 01.08.03 som en personlig ordning så lenge de har ovennevnte oppgaver.

Partene kom ikke til enighet.