Rundskriv F-010-04 Støtteordningen for utdanning for studenter fra utviklingsland og land i Sentral- og Øst-Europa og Sentral-Asia
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Utdannings- og forskningsdepartementet
Støtteordningen gjennom Statens lånekasse for utdanning for studenter fra utviklingsland og land i Sentral- og Øst-Europa og Sentral-Asia (kvoteordningen)
Rundskriv | Dato: 22.09.2004
Status: Ugyldig/opphevet - erstattet av Rundskriv F-10-07 Støtteordningen gjennom Statens lånekasse for utdanning for studenter fra utviklingsland, landene på Vest-Balkan og land i Øst-Europa og Sentral-Asia Kvoteordningen
Støtteordningen gjennom Statens lånekasse for utdanning for studenter fra utviklingsland og land i Sentral- og Øst-Europa og Sentral-Asia.
Rundskriv |
Saksnr. 200309300 |
15.09.2004 |
Universiteter |
Støtteordningen gjennom Statens lånekasse for utdanning for studenter fra utviklingsland og land i Sentral- og Øst-Europa og Sentral-Asia (kvoteordningen)
Rundskrivet erstatter rundskriv F-41-01, datert 09.10.01. Rundskrivet danner grunnlag for lærestedenes søknader om kvoteplasser for studieårene 2005-2006, 2006-2007 og 2007-2008. Retningslinjene i rundskrivet gjelder for samme periode.
Det gjøres oppmerksom på at rundskrivet inneholder en del endringer i forhold til rundskriv F-41-01.
Innledning
Målsettingen med støtteordningen for studenter fra utviklingsland og land i Sentral- og Øst-Europa og Sentral-Asia (kvoteordningen) er å tilføre studentene relevant kompetanse som kan komme hjemlandene til gode når studentene reiser tilbake etter endt utdanning. Samtidig bidrar ordningen til å styrke norske læresteders deltakelse i det globale kunnskapssamarbeidet.
Kvoteordningen omfatter 1 100 studenter per år. Av disse vil 800 være for studenter fra utviklingsland og 300 være for studenter fra land i Sentral- og Øst-Europa og Sentral-Asia fra studieåret 2005-2006. Landene som omfattes av ordningen framgår av vedlagte lister.
Vilkår for opptak av studenter under kvoteordningen
Kvoteordningen gjelder statsborgere over 18 år fra visse utviklingsland og land i Sentral- og Øst-Europa og Sentral-Asia, jf. vedlagte liste.
Det er en forutsetning for opptak at studenten har kompetanse som tilsvarer to år med høyere utdanning fra hjemlandet eller land som grenser til hjemlandet. Det kan gjøres unntak fra kravet for studenter som tas opp til korte profesjonsutdanninger, dersom studenten ellers fyller de fastsatte vilkårene i gjeldende forskrifter for opptak til utdanningen.
Det er til vanlig et vilkår at søkeren skal søke om opptak til kvoteordningen fra hjemlandet og kunne dokumentere opphold i hjemlandet i minst ett år før opptak. Unntak fra kravet om å søke fra hjemlandet kan bli gjort for søker som tidligere har fått støtte fra Lånekassen, eller som har finansiert høyere utdanning i Norge gjennom Norad, Norges forskningsråd eller lignende. Det er da en forutsetning at samlet studietid ikke blir mer enn fem år, jf. forskriftene til utdanningsstøtteloven, kapittel IX.
Rekruttering av studenter under kvoteordningen
Kvotestudentene skal som en hovedregel rekrutteres gjennom etablerte samarbeidsavtaler mellom det norske lærestedet og læresteder/institusjoner/ organisasjoner/myndigheter i studentens hjemland. Ved fordeling av kvoteplassene på de norske lærestedene vil samarbeidsavtaler tillegges betydelig vekt. Samarbeidsavtaler som danner grunnlag for lærestedenes rekruttering av kvotestudenter må kunne forelegges på forespørsel. Som en hovedregel bør rekruttering av studenter til kvoteordningen ved samarbeidsinstitusjonen skje gjennom åpen utlysning.
Lærestedene kan unntaksvis rekruttere studenter som søker opptak på individuelt grunnlag, såkalte ”free movers”. Vilkåret for opptak av individuelle søkere under kvoteordningen skal normalt være at det er særskilte forhold i studentens hjemland eller på studentens hjeminstitusjon som taler for unntak fra hovedregelen om rekruttering gjennom samarbeidsavtaler. ”Særskilte forhold” kan for eksempel være forhold knyttet til politisk undertrykking, kjønnsdiskriminering, vanskelige forhold for funksjonshemmede, og lignende.
Utdanning som kan godkjennes
Det faglige tilbudet til kvotestudentene skal støtte opp om målsettingen med kvoteordningen, å tilføre studentene relevant kompetanse som kan komme hjemlandene til gode når studentene reiser tilbake etter endt utdanning.
Kvotestudentene skal tilbys en gradsutdanning, og tilbudet til kvotestudentene skal være av minst ett års varighet, og være innenfor de rammene som ligger i forskriftene til utdanningsstøtteloven, jf. Lånekassens forskrifter.
Det faglige tilbudet skal fortrinnsvis være på høyere nivå, dvs. mastergradsutdanning eller Ph.d.-utdanning.
Tilbud om lavere grads studier bør være yrkesrettet.
Lærestedene skal i samråd med samarbeidsinstitusjonen sikre at utdanninger som tilbys kvotestudentene er i tråd med målsettingen for kvoteordningen, og at den gir relevant kompetanse i studentens hjemland.
Departementet oppfordrer lærestedene til å utvikle felles utdanningsprogrammer med samarbeidsinstitusjonene, for eksempel i form av sandwichprogrammer eller joint degrees.
Utdanningene som tilbys kvotestudentene skal inngå i lærestedenes ordinære utdanningstilbud, og være åpne også for andre studentgrupper. Undervisningen kan foregå på engelsk eller norsk. I tråd med Kvalitetsreformen oppfordres lærestedene til å utvikle engelskspråklige programmer.
Utdanningsinstitusjonene kan gi tilbud om kortvarige intensivkurs i norsk med inntil ett semester. Før en utdanning der undervisningen hovedsakelig vil foregå på norsk, kan det godkjennes et innføringskurs i norsk med inntil to semestre. Vilkåret er at studenten er tatt opp i utdanningen som innføringskurset kvalifiserer for. Studenten vil ikke få støtte gjennom Lånekassen til en eventuell repetisjon av innføringskurset.
Utdanning der feltarbeid i hjemlandet inngår som en del, kan godkjennes i ordningen. Dersom feltarbeidet varer i minst ett år, kan programmet til sammen vare i inntil fem år. Feltarbeidet må inngå som en del av det faglige opplegget for utdanningsprogrammet og være klarlagt på forhånd. Det er en forutsetning at feltarbeidet starter etter at studenten har begynt på utdanningen i Norge. Studentens søknad om støtte gjennom Lånekassen til feltarbeid må inneholde en tilråding fra institusjonen, og må sendes Lånekassen i god tid før feltarbeidet begynner.
Søknad om kvoteplasser studieårene 2005-2008
Utdannings- og forskningsdepartementet vil etter søknad fra lærestedene fordele de 1 100 kvoteplassene for studieårene 2005-2006, 2006-2007 og 2007-2008.
Lærestedene søker om kvoteplasser på grunnlag av retningslinjene i dette rundskrivet. Søknaden må inneholde:
- informasjon om hvor mange kvotestudenter ved institusjonen som allerede er i gang med utdanning, og som vil fortsette utdanningen i studieåret 2005-2006 (videreførte plasser). Det må opplyses om antall studenter fra utviklingsland og land i Sentral- og Øst-Europa og Sentral-Asia.
- informasjon om hvor mange kvoteplasser lærestedet søker om i tillegg til de videreførte plassene, med fordeling mellom plasser for studenter fra utviklingsland og land i Sentral- og Øst-Europa og Sentral-Asia
- informasjon om lærestedets strategi for rekruttering av kvotestudenter. Oversikt over lærestedets samarbeidsavtaler som vil danne grunnlag for rekruttering av kvotestudenter skal vedlegges søknaden, jf. punkt 3 ovenfor.
- informasjon om lærestedets faglige tilbud til kvotestudentene, jf. punkt 4 ovenfor.
- informasjon om lærestedets tilrettelegging for utenlandske studenter.
Lærestedenes søknadsfrist er 15. november 2004. Departementet tar sikte på å ha fordelingen klar innen 31. desember 2004. Det er derfor ikke anledning til å søke om utsatt søknadsfrist.
Administrative forhold
Fra og med 1. januar 2005 overføres administrasjonen av ordningen til Senter for internasjonalisering av høyere utdanning (SIU). Fra og med denne datoen skal lærestedene forholde seg til SIU i stedet for departementet når det gjelder forhold knyttet til kvoteordningen. Lånekassen har fortsatt ansvaret for forvaltning av studiestøtten til kvotestudentene i henhold til forskrifter til utdanningsstøtteloven.
Lærestedene har ansvar for at tildelte kvoteplasser blir forvaltet i tråd med retningslinjene i dette rundskrivet. Lærestedene har videre ansvar for at det blir satt av plasser til studenter som er i gang med utdanning under kvoteordningen, slik at alle får anledning til å fullføre en påbegynt utdanning. Når kvoteplasser blir ledige ved at studenter fullfører eller avbryter utdanningen, kan lærestedet disponere plassen til nye kvotestudenter.
Lærestedene må informere Lånekassen og Utlendingsdirektoratet (UDI) om kvotestudenter som tas opp. Lærestedene må videre orientere Lånekassen og UDI om studieprogresjonen til den enkelte student. Grunnen til dette er at søkeren skal kunne fullføre utdanningen uten å komme i strid med reglene for oppholdstillatelse.
Departementet legger vekt på at kvotestudentene skal få sine søknader om utdanningsstøtte behandlet så raskt som mulig. Departementet ber derfor lærestedene se til at søknadene sendes samlet til det aktuelle regionkontoret i Lånekassen, og at søknadene blir merket særskilt. Studentene må ha norsk personnummer og kontonummer i norsk bank påført søknaden.
Rundskrivet stiller endrete vilkår når det gjelder faglig tilbud til kvotestudentene og rekruttering av kvotestudenter. I den grad endringene medfører at læresteder ikke ser seg i stand til å oppfylle vilkårene, forutsetter departementet at lærestedet orienterer SIU om dette.
Lærestedene må være forberedt på å rapportere til SIU på hvilket grunnlag man har rekruttert kvotestudenter, og hva slags utdanning kvotestudentene tar/har tatt. Ubrukte kvoteplasser og kvoteplasser som benyttes i strid med forutsetningene for fordeling av plasser, kan bli trukket tilbake og omfordeles til andre læresteder.
Studiefinansiering
Kvotestudentene får lån og stipend gjennom Lånekassen etter gjeldende forskrifter om tildeling av utdanningsstøtte. Forskriftene om tildeling av utdanningsstøtte fastsettes årlig. Departementet forutsetter at lærestedene har god kjennskap til støtteordningene og de særskilte vilkårene som gjelder for kvotestudentene. Departementet forutsetter videre at lærestedene påtar seg et særskilt informasjonsansvar for kvotestudentene når det gjelder informasjon om ordningene gjennom Lånekassen, og eventuelle endringer i disse i løpet av kvotestudentenes utdanningsløp.
Land som omfattes av kvoteordningen
Kvoteordningen omfatter de utviklingslandene som går fram av liste utarbeidet av OECD (DAC-listen) og gjelder i utgangspunktet for studenter fra land innenfor kategorien lavere middelinntektsland og under. Kvoteordningen gjelder også for studenter fra land i Sentral- og Øst-Europa og Sentral-Asia, som i tidligere rundskriv er omtalt som land i Sentral- og Øst-Europa, samt palestinske studenter fra det palestinske området.
Det vil ved fordeling av kvoteplassene legges vekt på hensiktsmessig fordeling mellom land, fagområder og læresteder.
Det gjøres oppmerksom på følgende endringer i landutvalget i forhold til utvalget i rundskriv F-41-01:
- De nye EU-landene Estland, Latvia, Litauen, Polen, Slovakia, Slovenia, Tsjekkia og Ungarn er tatt ut av ordningen med virkning fra høstsemesteret 2004. Studenter fra de aktuelle landene som er i gang med en utdanning under kvoteordningen før høstsemesteret 2004, får anledning til å fullføre studiene på samme vilkår som da de ble tatt opp i ordningen.
- Det er gjort visse oppdateringer med hensyn til navn på land.
- Tidligere liste over palestinske læresteder er tatt ut. Lærestedene kan rekruttere palestinske studenter fra de palestinske områdene. Det gjøres for ordens skyld oppmerksom på at palestinske studenter regnes under kvoten for studenter fra utviklingsland.
Med hilsen
Dag Johnsen (e.f.) |
||
Ragnhild Skålid |
Vedlegg: Landlister
Kopi:
Justisdepartementet
Kommunal- og regionaldepartementet
Norad
Samordna opptak
Utenriksdepartementet
Utlendingsdirektoratet