Historisk arkiv

100 tiltak for økt tilgjengelighet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Arbeids- og sosialdepartementet

Arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten og miljøvernminister Knut Arild Hareide la tirsdag fram en femårig handlingsplan for økt tilgjengelighet for personer med nedsatt funksjonsevne (23.11.04).

Pressemelding

Dato: 23.11.04

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Jarle Jensen, tlf. 22 24 59 25

100 tiltak for økt tilgjengelighet

Regjeringen vil fjerne hindringer for funksjonshemmede

Arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten og miljøvernminister Knut Arild Har­eide presenterte tirsdag en femårig handlingsplan for økt tilgjengelighet. Planen inneholder 100 tiltak som skal fjerne hindringer og gjøre hverdagen lettere for personer med nedsatt funksjonsevne.

Regjeringen avsetter 189 millioner kroner til formålet i 2005. De prioriterte tiltakene er transport, bygninger, uteområder og informasjons- og kommunikasjonsteknologi.

Blant de tiltakene som skal igangsettes først, er bedre tilgjengelighet til tog, boliger og offentlige bygninger. Alle statlige instanser skal oppfordres til å gjøre sine internettsider tilgjengelige og brukervennlige for blinde og svaksynte. Nettstedet Norge.no skal overvåke og rapportere om utviklingen på dette området. Det skal også innføres nye regler for statlige innkjøp som ivaretar hensynet til personer med nedsatt funksjonsevne.

- Vi inviterer brukerorganisasjonene til å være med på utforming og gjennomføring av ulike tiltak i handlingsplanen som kan gjøre hverdagen bedre og lettere. Å styrke brukermedvirkningen på alle forvaltningsnivåer står sentralt i regjeringens politikk. Regjeringen vil foreslå en lovfesting av fylkeskommunale og kommunale råd for funksjonshemmede, sier arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten.

- Det er avgjørende at staten klarer å samarbeide med mange ulike aktører innenfor offentlig virksomhet. Privat sektor har også et viktig ansvar for at omgivelser, produkter og tjenester er tilgjengelige. Økt tilgjengelighet kommer alle grupper i samfunnet til gode, ikke bare personer med nedsatt funksjonsevne, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

Spleiselag
Kommunene oppfordres i samarbeid med brukerorganisasjonene til å melde fra om forhold som hindrer funksjonshemmede fra å delta i samfunnet. Dette kan være alt fra dårlig tilgjengelighet til kommunestyresal, kirke eller rekreasjonsområde til problemer med å nå ut med informasjon til alle. Staten vil bidra med stimuleringsmidler for å fjerne disse hindringene i et spleiselag med eieren. Støtten vil gå til 100 tiltak nasjonalt.

Pilotkommuner
Det vil også bli satt i gang flere prosjekter for universell utforming innenfor by- og tettstedsutvikling, friluftsliv, kulturminnevern og kommunal planlegging.

- Kommunenes planlegging er sentral for den gode samfunnsutformingen. Regjeringen vil gi kommunene et bedre grunnlag ved å legge fram forslag om rikspolitiske retningslinjer for universell utforming. Ved å anvende strategien universell utforming vil det skapes mange gode løsninger lokalt. God tilgjengelighet for alle bør være et naturlig mål for kommunene, sier Hareide. Enkelte pilotkommuner vil få støtte til å innveve strategien i hele sin organisasjon.

Bedre kunnskap
I disse dager etableres et dokumentasjonssenter som skal overvåke situasjonen for personer med nedsatt funksjonsevne i Norge. Senteret skal også gi svar på om tiltakene som settes i gang, er vellykkede. – Dokumentasjonssenteret vil gi oss et langt bedre kunnskapsgrunnlag for å følge opp målet om et inkluderende samfunn, sier Høybråten.

Referansegruppe
Miljøverndepartementet skal koordinere den statlige innsatsen og vil opprette en faglig referansegruppe. Statens råd for funksjonshemmede og Deltasenteret i Sosial- og helsedirektoratet skal trekkes inn i gjennomføringen av planen, sammen med andre aktuelle instanser og miljøer.

Mer informasjon:

Se video fra pressekonferansen på Odin direkte (23.nov etter kl 14):

Femårig handlingsplan for universell utforming og økt tilgjengelighet