Historisk arkiv

Felles satsing mot mobbing i arbeidslivet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Arbeids- og sosialdepartementet

Det er alvorlig at anslagsvis 50 000-100 000 arbeidstakere opplever seg mobbet i norsk arbeidsliv. Regjeringen og partene i arbeidslivet ønsker gjennom avtalen om inkluderende arbeidsliv å bidra til mindre mobbing i arbeidslivet. Bondevik og Høybråten lanserte derfor i går en Handlingsplan mot mobbing i arbeidslivet på Ahus i Lørenskog (15.12.04).

Felles satsing mot mobbing i arbeidslivet

Statsminister Kjell Magne Bondevik og arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten lanserte i går handlingsplanen for å forebygge mobbing i arbeidslivet. Målet er å forebygge mobbing gjennom å bevisstgjøre og ansvarliggjøre aktørene på den enkelte arbeidsplass, i nært samarbeid med partene i arbeidslivet.

I samarbeid med partene i Intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv, har Arbeids- og sosialdepartementet utarbeidet Plan for forebygging og håndtering av mobbing – i avtalen om et inkluderende arbeidsliv.

Planen vil danne basisen for satsningen og tiltakene som skal gjennomføres i løpet av en satsningsperiode på tre år.

Partene i IA-avtalen fortsetter samarbeidet om planen og når de ulike tiltakene blir satt i verk. IA-avtalen vil være et naturlig forankringspunkt for satsningen fremover.

Partene i IA-avtalen enige om å arbeide for:

- Å sette aktørene på arbeidsplassene selv i stand til å forebygge og håndtere mobbing.

- Å sikre kunnskap om forebygging og håndtering av mobbing hos sentrale HMS-aktører,

- Å stimulere til utvikling og spredning av kunnskap om mobbing i arbeidslivet,

- Å tydeliggjøre innsatsen mot mobbing som en viktig del av virksomhetens arbeid i det systematiske helse- miljø og sikkerhetsarbeidet.

Arbeidstilsynet har hovedansvar for operasjonalisering av planen, i samarbeid med de øvrige IA-partene. Etaten er blitt tildelt ekstra midler og har satt av 9,5 millioner til gjennomføring av denne satsningen i 2005.

Satsningsperioden gjennomføres i perioden 2005-2007. Etter dette tidspunkt skal tiltakene som har blitt gjennomført i satsningen evalueres.