Historisk arkiv

100 millioner kroner for å styrke tiltak mot fattigdom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Arbeids- og sosialdepartementet

Regjeringen foreslår å styrke satsningen på målrettede tiltak for utsatte grupper med 100 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett. Dette kommer i tillegg til 340 millioner kroner som er bevilget for 2005. Det betyr at det totalt er bevilget 440 millioner kroner i 2005 (13.05.05).

Pressemelding

Nr.: 27
Dato: 13.05.05

100 millioner kroner for å styrke tiltak mot fattigdom

Regjeringen foreslår å styrke satsningen på målrettede tiltak for utsatte grupper med 100 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett. Dette kommer i tillegg til 340 millioner kroner som er bevilget for 2005. Det betyr at det totalt er bevilget 440 millioner kroner i 2005.

- Det overordnede målet for arbeids- og sosialpolitikken er å sikre sosial og økonomisk trygghet for enkeltmennesket, skape nye muligheter for personer som har falt utenfor og legge til rette for aktivitet og deltakelse for alle. Dette målet gjelder generelt, men også spesielt i arbeidet med å forebygge og hjelpe personer ut av fattigdom, sier arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten.

- Å forebygge fattigdom og hjelpe personer ut av en situasjon med omfattende levekårsproblemer, krever en langsiktig og bredt anlagt innsats, både av den enkelte som er rammet og fra samfunnets side.

Innsatsen omfatter tiltak for å forebygge sosial utstøting, særlig blant barn og unge. Flere av tiltakene er også rettet mot funksjonshemmede og de tyngste rusmiddelmisbrukerne. Tiltaksplanen omfatter i tillegg til tiltak på Arbeids- og sosialdepartementets ansvarsområde, tiltak under Kommunal- og regionaldepartementet, Barne- og familiedepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Utdannings- og forskningsdepartementet.

Regjeringen la høsten 2002 fram St.meld. nr. 6 (2002-2003) Tiltaksplan mot fattigdom. Tiltaksplanen er fulgt opp i de årlige statsbudsjettene i planperioden 2002-2005 med midler til målrettede tiltak mot fattigdom. Tiltakene tenkes videreført i 2006. Innsatsen omfatter tiltak for å styrke arbeidslivstilknytningen for personer som står helt eller delvis utenfor arbeidsmarkedet og bedre målretting av velferdsordningene slik at tjenester og ytelser samlet bidrar til at den enkelte får den nødvendige hjelp og oppfølging for å komme i arbeid.

Regjeringen foreslår å trappe opp satsingen på målrettede arbeidsmarkedstiltak for langtidsmottakere av sosialhjelp m.fl. med 150 nye tiltaksplasser i 2. halvår 2005, med sikte på å gjøre tiltaket landsomfattende fra 2006.

Som et ledd i arbeidsmarkedssatsingen fremmes det forslag om tettere individuell oppfølging av personer som trenger særlig bistand fra kommunene for å kunne nyttiggjøre seg arbeidsrettede tiltak. Det foreslås 20 mill. kroner under Arbeids- og sosialdepartementets område til dette.

Regjeringen foreslår videre å satse 8,3 mill. kroner under Arbeids- og sosialdepartementets område til kompetanse- og utviklingstiltak i sosialtjenesten, for å forebygge og redusere fattigdom blant barnefamilier. Det planlegges også utprøving av nye samarbeidsformer mellom forskning, utdanning og praksis i sosialtjenesten gjennom forsøk med undervisnings-/universitetssosialkontor.

Under Barne- og familiedepartementets område foreslås det å styrke fattigdomssatsingen innenfor tilskuddsordningen Ungdomstiltak i større bysamfunn med 5 mill. kroner.

Regjeringen foreslår også å styrke innsatsen for rusmiddelmisbrukere, jf. tiltak under Helse- og omsorgsdepartementets område. Det foreslås 13 mill. kroner til tannbehandling for rusmiddelmisbrukere og 15 mill. kroner for å øke kapasiteten i medikamentbasert behandling (LAR).

Videre foreslås det å øke bevilgningen til frivillig rusmiddelforebyggende arbeid med 20 mill. kroner. Bevilgningen skal gå til styrking av de frivillige organisasjoner og private stiftelsers arbeid for svakere stilte grupper.

I tillegg kommer regjeringens forslag om 50 mill. kroner under Helse- og omsorgsdepartementets område til styrking av behandlingstilbudet for rusmiddelmisbrukere i spesialisthelsetjenesten. Pengene til de regionale helseforetakene skal gå til å øke kapasiteten og styrke tjenestene kvalitativt overfor målgruppen.