Historisk arkiv

Endring av praksis for enkepensjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Arbeids- og sosialdepartementet

Arbeids- og sosialdepartementet ber Rikstrygdeverket endre praksis slik at kvinner som innlot seg med tyske soldater og eventuelt fikk barn, ikke lenger nektes ytelser fra krigspensjoneringen på grunn av disse forhold (19.09.2005).

Endring av praksis for enkepensjon

Arbeids- og sosialdepartementet ber Rikstrygdeverket endre praksis slik at kvinner som innlot seg med tyske soldater og eventuelt fikk barn, ikke lenger nektes ytelser fra krigspensjoneringen på grunn av disse forhold.

– Det er på tide å gjøre seg ferdig med denne saken. Det er tid for å tilgi. Hvis din eneste "glipp" under krigen var at du ble forelsket og fikk et barn med en tysk soldat, skal du slippe å lide for det i dag, sier arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten.

Han viser til krigspensjoneringslovene hvor det settes krav til god nasjonal holdning både for egenpensjon og enkepensjon. Der heter det at personer som antas å ha gjort seg skyldig i forhold som rammes av de gjeldende straffebestemmelser for landssvik, nektes ytelser for seg og sine etterlatte. Dessuten kan ytelser nektes personer som på annen måte har gjort seg skyldig i grovt uverdig forhold.

– Det er 60 år siden krigen sluttet, og nye generasjoner ser med andre øyne på forhold og hendelser i krigsårene enn de som levde under krigen. Vi ber derfor Rikstrygdeverket om at det foretas en endring i praksis i forhold til hva som skal regnes som grovt uverdig forhold, sier Høybråten.

Det kan dreie seg om 15-20 saker.