Historisk arkiv

Revisjon av alkoholloven og forskrifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Arbeids- og sosialdepartementet

Det er foretatt en generell gjennomgang av alkoholloven for å sikre at den fortsatt fungerer som et effektivt alkoholpolitisk redskap. Endringene i lov og forskrift trer i kraft 1. juli 2005 (01.07.05).

Revisjon av alkoholloven og forskrifter

Det er foretatt en generell gjennomgang av alkoholloven for å sikre at den fortsatt fungerer som et effektivt alkoholpolitisk redskap. Endringene i lov og forskrift trer i kraft 1. juli 2005.

Endringene i alkoholloven og tilhørende forskrifter gjelder blant annet kommunens saksbehandling og kontroll, systemet for inndeling av alkoholholdig drikk, omsetningssystemet for grossister, avgiftsfritt salg av alkoholholdig drikk på norske flyplasser, nytt register over bevillingshavere og presisering av reklameforbudet.

For kommunene

Begrensningene i kommunenes adgang til å delegere til administrasjonen i bevillingssaker er opphevet, og kommunene er gitt adgang til å delegere til interkommunale sammenslutninger. For å legge til rette for politisk styring i kommunene, er kravet om alkoholpolitisk handlingsplan opprettholdt.

Det er også foretatt andre endringer for å effektivisere kommunenes saksbehandling i salgs- og skjenkesaker. Blant annet er vandelskravet endret for å gjøre det enklere for bevillingsmyndigheten å avdekke stråmannsvirksomhet og indirekte eierskap. Kommunene er også gitt større frihet til selv å velge hvordan kontrollen med bevillingshaverne skal organiseres. Fra 1. januar 2006 vil det gjelde krav om internkontroll for innehavere av salgs- og skjenkebevillinger. Bevillingsgebyrene for salgs- og skjenkebevillingene er oppjustert.

Ny inndeling

Inndelingen av alkoholholdig drikk i typene øl, vin og brennevin, er endret til en inndeling som baserer seg på alkoholinnhold. Inndelingen gjennomføres også for aldersgrensene.

Bevillingsordningen for grossister er opphevet. Retten til engrossalg knytter seg nå bare til registrering hos toll- og avgiftsetaten. Mellommannsordningen opphører i sin helhet. Bevillingsordningen for tilvirkning videreføres.

Det skal opprettes et nytt register over alle bevillingshavere og grossister.

Reklameforbud

Det er åpnet for avgiftsfritt salg av alkoholholdig drikk ved ankomst norske flyplasser fra utlandet. Ordningen tilsvarer ordningen for avgiftsfritt salg av alkoholholdig drikk ved utreise fra norske flyplasser til utland.

For å unngå tvil om reklameforbudets rekkevidde, og for å legge til rette for god håndheving av reklameforbudet og dermed bidra til en effektiv og helhetlig alkoholpolitikk, er det foretatt presiseringer i alkoholforskriftens bestemmelser knyttet til reklameforbudet. Høyesteretts tolkning av adgangen til å bruke logo og sponsing er blant annet innarbeidet.

Ytterligere informasjon om lov- og forskriftsendringene finnes på Sosial- og helsedirektoratets internettsider.

Se også:

Kontaktpersoner:

Avdelingsdirektør Inger Gran 22 24 85 25

Rådgiver Lilly Sofie Ottesen 22 24 85 53