Historisk arkiv

Rusplan med fokus på de yngste og de tyngste

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Arbeids- og sosialdepartementet

- Mange barn og unge er utsatt for rusmiddelmisbruk i nærmeste familie. Barn av rusmiddelmisbrukere trenger bedre ivaretakelse og bedre tilbud enn de får i dag. Det sa arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten da han onsdag la fram regjeringens nye handlingsplan mot rusmiddelproblemer (17.08.05)

Pressemelding

Nr.: 60
Dato: 17.08.05

Rusplan med fokus på de yngste og de tyngste

Mange barn og unge er utsatt for rusmiddelmisbruk i nærmeste familie. Barn av rusmiddelmisbrukere trenger bedre ivaretakelse og bedre tilbud enn de får i dag. - Rusmiddelpolitikken skal derfor i sterkere grad fokusere på risikoutsatte grupper, og tiltakene skal målrettes bedre, blant annet ved at samspillet mellom offentlige myndigheter og frivillige aktører styrkes.

Dette sa arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten da han i dag la fram regjeringens nye handlingsplan mot rusmiddelproblemer 2006–2008.

Erfaringene fra den nåværende Handlingsplan mot rusmiddelproblemer (2003–2005) er overveiende positive ( lenke til statusrapporten), og hovedtrekkene i dagens rusmiddelpolitikk videreføres derfor i ny plan. Langsiktighet, helhet og samarbeid på tvers av sektorene er fortsatt viktige stikkord.

- Vi skal fortsatt ha fokus på de yngste og tyngste. På mange områder er det behov for ytterligere innsats. Jeg vil derfor særlig styrke forebygging og tidligere intervenering, rehabilitering og behandling, forskning og internasjonalt samarbeid i den nye handlingsplanen, sier Høybråten.

- Det er en svært viktig oppgave å forhindre at rusmiddelproblem oppstår, utvikler og fester seg. Vi vet at å regulere tilgjengeligheten av rusmidler, er det mest effektive for å oppnå dette. Norsk rusmiddelpolitikk bygger på denne kunnskapen. Det vil likevel være enkeltmennesker som er særlig risikoutsatte. Vi skal utvikle gode metoder slik at vi blir flinkere til å oppdage disse, og flinkere til å sette inn tidlige, riktige og målrettede tiltak, sier statsråden.

I det moderne arbeidslivet finnes det gråsoner hvor alkohol spiller en sentral rolle. Samtidig er det avdekket mangler i det rusmiddelforebyggende arbeidet i norske virksomheter og bedrifter. I samarbeid med partene i arbeidslivet legger regjeringen opp til en vitalisering av AKAN-modellen. Her skal det legges mer vekt på forebygging og tidlig intervensjon, ikke minst i små og mellomstore bedrifter.

Videreutvikling av tiltak for oppfølging av behandling og kvalitetsforbedring i tjenestene til rusmiddelmisbrukere, er fortsatt viktig. Kommunenes sentrale rolle i oppfølgingen av rusmiddelmisbrukere blir også understreket. Man tar blant annet sikte på å utforme en helhetlig strategi for styrking av kommunenes innsats overfor rusmiddelmisbrukere. Regjeringen ser videre et klart behov for å styrke behandlings- og rehabiliteringstilbudet til rusmiddelmisbrukere i kriminalomsorgen. Innsatte skal gis bedre tilgang på tjenester, og det tverrfaglige samarbeidet mellom kriminalomsorgen, helsetjenesten, sosialtjenesten, Aetat og utdanning, skal forsterkes.

Forskningen på rusmiddelfeltet blir styrket på flere områder. Regjeringen vil blant annet prioritere forskning på effekt av tiltak rettet mot risikoutsatt barn og unge, og studier som kartlegger rusmiddelmisbruk i arbeidslivet.

Sosial- og helsedirektoratet får et særskilt ansvar for å koordinere den praktiske gjennomføringen av handlingsplanen. I nært samarbeid med andre direktorater og andre berørte etater, skal Sosial- og helsedirektoratet utvikle nødvendige og hensiktsmessige tiltak som er i tråd med de politiske føringene i planen.

Kontaktpersoner: seniorrådgiver Torbjørn K. Brekke (22 24 80 73)

rådgiver Hege Loftfjell (22 24 86 15)