Historisk arkiv

Handlingsplan for ungdomstiltak i Barentsregionen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Enklere visumbehandling, egen koordinator og økte tilskudd er blant tiltakene som ungdoms- ministrene har vedtatt i Tromsø. (16.05.01)

Handlingsplan for ungdomstiltak i Barentsregionen:

Enklere visumbehandling, egen koordinator og økte tilskudd

Ungdomsministrene i Barentsregionen vedtok tirsdag 15. mai en egen handlingsplan for tettere samarbeid om ungdomspolitikk og økt innsats for gjennomføring av ungdomsprosjekter på tvers av grensene innen regionen.

Det første ungdomsministermøtet for landene i Barentsregionen fant sted under Barentskonferansen i Tromsø 14. – 16. mai. Samtidig med ministerkonferansen har over 90 ungdommer fra Barentslandene, Island, Grønland og Færøyene hatt sin egen konferanse om internasjonalt samarbeid.

Handlingsplanen understreker ungdom som en ressurs i seg selv for regionen, og at samarbeid om prosjekter, styrket kontakt og utveksling mellom ungdomsgrupper på tvers av landegrensene er en forutsetning for utvikling av Barentsregionen.

Lettere adgang til visum

I handlingsplanen ber ungdomsministrene om at visumkravene vurderes, slik at det kan innføres større fleksibilitet ved behandling av visumsøknader for ungdom som deltar i samarbeidsprosjekter innen Barentsregionen. Medlemslandene bes også om å vurdere gebyrfrie visum, spesielt for studenter og annen ungdom som ikke er i lønnet arbeid. Norge har allerede varslet å praktisere gebyrfrihet for visum til personer som deltar i Barentsaktiviteter.

Koordinatorstilling

Ungdomsministrene ble enige om at det bør etableres en egen koordinatorstilling for multilaterale ungdomsprosjekter innen Barentsregionen. Koordinatorens oppgave blir i første rekke å gi råd og veiledning i forbindelse med utvikling av prosjektideer, holde oversikt over og følge opp mulige finaniseringskilder for prosjektene, og bidra til informasjon. En koordinator vil også kunne bidra til å utvikle Barentsregionens Ungdomsforum (Barents Youth Regional Forum), som ble etablert i august 1999.

Norge har lansert Barentssekretariatet i Kirkenes som mulig lokaliseringssted for koordinatorstillingen. Både lokalisering, nærmere beskrivelse av oppgavene og finansiering av stillingen skal avklares i drøftinger mellom Russland, Finnland, Sverige og Norge de nærmeste månedene. Fra norsk side er det forutsatt at finansieringen løses i fellesskap, og at fordelingen av kostnadene fastsettes bl.a. i lys av lokaliseringen.

Økt økonomisk støtte

Ungdomsministrene understreker at det er behov for økte økonomiske tilskudd for å sikre at ungdommens ideer og tiltak kan omsettes i praksis. I handlingsplanen påpekes behovet for at medlemslandene vurderer å etablere øremerkede tilskuddsordninger nasjonalt, og viser i tillegg til de internasjonale støtteordningene som er etablert for ungdomstiltak og forvaltes av EU, Europarådet og Nordisk Ministerråd.

Barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim varslet at hun vil sette av én million kroner årlig over en tre års periode, i tillegg til eksisterende norske støtteordninger. Pengene skal kanaliseres til konkrete flernasjonale prosjekter, tiltak og aktiviteter innen Barentsregionen som ungdom selv tar initiativet til.

Handlingsplanen omfatter også samarbeid om ungdomsforskning. Planen understreker dessuten betydningen av å bevare og utvikle urbefolkningenes språk og kultur, og av å sikre en bærekraftig utvikling av næringsgrunnlaget i regionen.

Mer informasjon

Ungdomskonferansen i Tromsø har etablert en egen informasjonsside:

http://www.barents.no/konferanse