Historisk arkiv

- Økt statstilskudd skal gi lavere foreldrebetaling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Regjeringens og Stortingets hensikt med den sterke økningen i det statlige driftstilskuddet til barnehagene er at foreldrebetalingen skal ned. Jeg oppfordrer nå kommuner og private barnehageeiere til å bruke den økte overføringen fra staten slik den faktisk er ment, sier Laila Dåvøy (07.08.02)

Pressemelding

Nr.: 02052
Dato: 07.08.02

Laila Dåvøy om barnehageprisene:

- Økt statstilskudd skal gi lavere foreldrebetaling

- Regjeringens og Stortingets hensikt med den sterke økningen i det statlige driftstilskuddet til barnehagene er at foreldrebetalingen skal ned. Jeg oppfordrer nå kommuner og private barnehageeiere til å bruke den økte overføringen fra staten slik den faktisk er ment, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy. Satsene for driftstilskudd økte med 10,5 prosent 1. august.

Driftstilskuddet fra staten ligger nå nær 30,5 prosent over satsene i desember 2000. Det ble gitt priskompensasjon fra 1. januar 2001 med 3,7 prosent og fra 1. januar 2002 med nye 3,5 prosent. I tillegg ble satsene økt med 10 prosent fra 1. juli i fjor, og altså nok en gang med 10,5 prosent fra 1. august i år.

- Dette er en betydelig vekst i overføringen fra staten til barnehageeierne på bare halvannet år. Selv om barnehagene har fått økte lønns- og driftsutgifter i den samme perioden, har økte statstilskudd skapt rikelig rom for å redusere foreldrebetalingen. Økningene er vedtatt av Stortinget ved behandlingen av statsbudsjettene både for 2001 og 2002. Barnehageeierne har derfor hatt god tid til å vurdere reduserte satser for foreldrebetalingen fra starten av barnehageåret etter sommerferien begge disse årene. Mange følger opp, men det er skuffende at mange kommunale og private barnehager ikke lar dette komme foreldrene til gode, påpeker barne- og familieministeren.

- Etter dagens barnehagelov mangler vi sanksjonsmuligheter overfor kommuner og private barnehageeiere som ikke følger opp regjeringens og Stortingets intensjoner. Derfor utreder regjeringen nå en ny finansieringsordning for barnehagesektoren, understreker Laila Dåvøy.