Historisk arkiv

Barns medbestemmelse - et internasjonalt tema

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

- Barn og unges rett til medbestemmelse må bli et tema i den internasjonale debatten. Vi skal benytte den anledningen FNs barnetoppmøte gir oss til å sette søkelys på prosesser som kan sikre unge reell medvirkning, sier Laila Dåvøy foran barnetoppmøtet i New York (04.05.02).

Pressemelding

Nr.: 02025
Dato: 04.05.02

Laila Dåvøy til FNs barnetoppmøte:

Barns medbestemmelse - et internasjonalt tema

- Barn og unges rett til medbestemmelse må bli et tema i den internasjonale debatten. Vi skal benytte den anledningen FNs barnetoppmøte gir oss til å sette søkelys på prosesser som kan sikre unge reell medvirkning i samfunnet, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy foran barnetoppmøtet i New York kommende uke. Laila Dåvøy reiser til USA i dag og skal delta også i flere andre arrangement under oppholdet.

Statsrådene Hilde Frafjord Johnson og Laila Dåvøy deltar begge i FNs barnetoppmøte, der Norge har to egne ungdomsdelegater; Heidi B. Grande og Henrik Solberg.

FNs spesialsesjon for barn skal i første rekke se på erfaringene med gjennomføring av handlingsplanen fra barnetoppmøtet i 1990. - I forhandlingene om slutterklæringen fra denne spesialsesjonen vil vi legge vekt på medvirkning og innflytelse, kamp mot tvangsekteskap og kamp mot kjønnslemlestelse, sier Laila Dåvøy. Temaer som handel med og seksualisert vold mot barn står også høyt på barneministerens agenda.

Laila Dåvøy besøker søndag "Sanctuary" i New York - et krisesenter med egne programmer for oppfølging av barn og innsats i skolene for å sette familievold i fokus.

Mandag møter hun de norske barnedelegatene og deltar i åpningen av Barneforum.

Tirsdag deltar begge de norske statsrådene i et åpent møte i sikkerhetsrådets regi om barnesoldater og barn i væpnet konflikt.

Selve spesialsesjonen åpner onsdag, da Laila Dåvøy også skal medvirke i et eget sidearrangement om barns deltakelse og innflytelse.

Program

Delegasjonen

-----

Priv. til red.:

Barne- og familieminister Laila Dåvøy reiser til New York i ettermiddag og returnerer søndag 12. mai. Program for Laila Dåvøy under oppholdet følger i eget vedlegg.

Vedlagt er også oversikt over den norske delegasjonen til FNs barnetoppmøte.

Informasjonssjef Ragnhild Samuelsberg følger statsråden til New York og kan nås via mobiltelefon 97 56 76 77 (NB: fra telefoner i USA slås først 011 47).

Beskjed kan også legges igjen på

Beekman Tower Hotel: (00 1) 212 355 7300
Norges FN-delegasjon:(00 1) 212 421 0280

Vær obs. på tidsforskjellen (6 timer bak norsk tid)

Henvendelser kan ellers rettes til
BFD-INFO ved Torstein Rudi - 22 24 24 09 / 91 69 69 25