Historisk arkiv

Feil om endringer i barneloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Oppslag i media har forledet mange til å tro at Regjeringen nå har fremmet forslag om endringer i barnelovens bestemmelser om foreldreansvar, bosted og samvær. Barne- og familiedepartementet mottar mange henvendelser på grunnlag av disse oppslagene, som ikke medfører riktighet. (20.11.02)

Feil om endringer i barneloven

Oppslag i trykte og elektroniske nyhetsmedier har forledet mange til å tro at Regjeringen nå har fremmet forslag om endringer i barnelovens bestemmelser om foreldreansvar, bosted og samvær. Barne- og familiedepartementet mottar mange henvendelser på grunnlag av disse oppslagene, som ikke medfører riktighet.

BFD arbeider nå med et lovforslag som etter planen skal legges fram for Stortinget i desember. Forslaget vil omfatte endringer i saksbehandlingsregler og bruk av sakkyndige når en sak om barnefordeling behandles ved domstolene. Det vil også bli foreslått endringer i bestemmelsene om barns rett til å uttale seg i saker som angår dem (aldersgrense). Det vil ikke bli foreslått endringer i bestemmelsene om foreldreansvar, bosted og samvær i denne omgang.

Odelstingsproposisjonen (lovforslaget) vil bli lagt ut på Odin så snart den er oversendt Stortinget. BFD vil også informere om forslaget i en pressemelding.

Spørsmålene om foreldreansvar, barns bosted når dette avgjøres ved domstolsbehandling, og samvær etter samlivsbrudd vil bli drøftet i en egen stortingsmelding om familiepolitikken. Meldingen vil bli lagt fram i første halvår 2003. Et eventuelt forslag om endringer i disse bestemmelsene ligger derfor langt fram i tid og vil bli vurdert først etter at Stortinget har drøftet den kommende familiemeldingen.

Aktuell bakgrunn:
NOU 1999:25 Samboerne og samfunnet
NOU 1998:17 Barnefordelingssaker