Gode tilbakemeldinger fra brukerne av barnehager
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Barne- og familiedepartementet
Pressemelding | Dato: 04.11.2002 | Sist oppdatert: 23.10.2006
Første arbeidsrapport fra prosjektet "Den norske barnehagekvaliteten" er levert, og barnehagene får svært gode skussmål fra barn, foreldre og ansatte. (04.11.02)
Pressemelding
Nr.: 02077
Dato: 04.11.02
Første arbeidsrapport om "Den norske barnehagekvaliteten" klar:
Gode tilbakemeldinger fra brukerne
I disse dager offentliggjøres første arbeidsrapport fra prosjektet "Den norske barnehagekvaliteten". Dette er et følgeprosjekt til kvalitetssatsingen "Den gode barnehagen", og oppdragstaker er Dronning Mauds Minne, høgskole for førskolelærerutdanning i Trondheim. Hovedmålet for kvalitetsutviklingen er at barnehagene skal finne fram til rutiner og metoder som sikrer kvaliteten og som gjør at den videreutvikles og fornyes.
Rapporten bygger på intervjuer og/eller spørreskjemaer til barn, foreldre og ansatte i fem barnehager i Sør-Trøndelag. Barnehagene fått svært gode skussmål fra barn, foreldre og ansatte.
Hele 94 prosent av barna svarte at de liker å gå i barnehagen. Enkelte svar viser imidlertid at det foregår noe fysisk og psykisk vold mellom barna som de voksne ikke ser. 82 prosent av foreldrene var svært fornøyd eller fornøyd med barnehagen. Foreldrene legger spesielt stor vekt på utvikling av sosial kompetanse og at barna får venner. De ansatte verdsetter et godt arbeidsmiljø og faglig kompetanse. Av ting som er vanskelig i barnehagen, nevnes innsparinger, nedskjæringer og dårlige vikarbudsjetter.
Den gode barnehagen kjennetegnes i følge rapporten av et godt miljø preget av glede og humør, der leken spiller en stor rolle. Det legges vekt på at de ansatte er lydhøre og har god kontakt og samarbeid med foreldrene. Barnehagene legger lite vekt på skoleforberedende aktiviteter, men verdsetter godt utemiljø, og mye turer i skog og mark.
Hovedkonklusjonen i rapporten er at selv om det er mye man er fornøyd med, er det også mye som kan bli bedre. Her omtales barnehagenes sårbarhet for ustabilitet blant personalet, til tider manglende kommunikasjon mellom foreldre og ansatte, mobbing barna imellom, og barnas medbestemmelse.
Prosjektet "Den gode barnehagen" skal "beskrive, utvikle, vurdere og dokumentere den norske barnehagekvaliteten", og kommer med sluttrapport i 2004.