Historisk arkiv

Kvalitetssatsingen oppleves positivt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding


Dato: 05.11.02

Kvalitetssatsingen oppleves positivt

På oppdrag fra Barne- og familiedepartementet har Norsk Institutt for forskning om oppvekst, aldring og velferd (NOVA) kartlagt hvor langt barnehagene har kommet i arbeidet med kvalitetssatsingen. Undersøkelsen, som er representativ for hele landet, viser at satsingen blir tatt godt imot hos landets barnehagestyrere, og at gledelig mange barnehager er godt i gang med å innarbeide rutiner og redskaper til bruk i kvalitetsarbeidet. Et flertall mener at de vil nå målet for kvalitetssatsingen innen utgangen av 2003, mens en tredjedel mener de vil trenge lengre tid.

Hovedmålet for departementets kvalitetssatsing "Den gode barnehagen", som startet i 2001, er at alle norske barnehager innen utgangen av 2003 skal ha etablert redskaper og systemer for å opprettholde og videreutvikle barnehagenes kvalitet. I mai i år ble i underkant av 600 barnehager (10% av barnehagene i landet) bedt om å svare på et spørreskjema som skulle kartlegge hvor langt arbeidet var kommet, hvilke synspunkter og erfaringer barnehagene hadde i forhold til satsingen, og hvor det eventuelt var behov for ekstra innsats i den siste satsingsperioden.

Kartleggingen gir et overveiende positivt bilde av situasjonen ute i barnehagene. Det viser viser seg at størrelsen på barnehagen har større betydning for variasjoner i svarene enn om barnehagen er i privat eller offentlig eie. Jo større barnehage, jo flere etablerte skriftlige systemer og rutiner på ulike områder. Det ser videre ut til at det har vært lettere for barnehagene å utvikle skriftlige rutiner og redskaper i tilknytning til arbeidsmåter de er kjent med fra før (som informasjon til nye barn og foreldre; foreldresamtaler; medarbeidersamtaler; observasjon av barna med tanke på trivsel osv.), enn å utvikle rutiner og redskaper i forhold til mer moderne krav som brukermedvirkning, barns medbestemmelsesrett osv. Kartleggingen har også avdekket hvor det er nødvendig å fortsette målrettet arbeid, som for eksempel å fortsette arbeidet med rekruttering av menn til barnehager, eller å oppfordre barnehagene til å søke kommunale utviklings-/opplæringsmidler.

Mer informasjon om resultatene fra undersøkelsen er lagt ut på NOVA’s hjemmesider: http://www.nova.no