Historisk arkiv

Ønsker innføring av obligatorisk borgerlig prøving av ekteskapsvilkårene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Regjeringen sender i dag ut forslag til endringer i ekteskapsloven. - Innføring av obligatorisk prøving av ekteskapsvilkårene er et av forslagene som kan være med å hindre tvangsekteskap, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy. (29.06.02)

Pressemelding

Nr.: 02045
Dato: 29.06.02

Høring om endringer i ekteskapsloven:

Ønsker innføring av obligatorisk borgerlig prøving av ekteskapsvilkårene

Regjeringen sender i dag ut forslag til endringer i ekteskapsloven. - Innføring av obligatorisk prøving av ekteskapsvilkårene er et av forslagene som kan være med å hindre tvangsekteskap, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy.

Det foreslås å flytte prøvingen av ekteskapsvilkårene fra vigslerne til enten folkeregisteret, notarius publicus eller eventuelt en kombinasjon av disse.

Det foreslås også å gjeninnføre regelen om at fylkesmannen kan reise sak om gyldigheten av et ekteskap. Under visse omstendigheter foreslås det at fylkesmannen gis adgang til å kjenne et ekteskap inngått under tvang ugyldig.

Departementet foreslår også at det tas inn en bestemmelse i barneloven mot å arrangere ekteskap på vegne av mindreårige.

Samtidig blir det foreslått at ekteskapslovens regler om hvem som kan foreta vigsel utvides, slik at også Human-Etisk Forbund kan få vigselsrett.

Høringsnotatet