Historisk arkiv

Strategier for reell innflytelse i samfunnet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Barn og unges innflytelse på samfunnsutviklingen er tema for en konferanse som arrangeres i regi av BFD og Porsgrunn kommune i Porsgrunn 10. – 12. august. Barne- og familieminister Laila Dåvøy åpner konferansen lørdag. (09.08.02)

Pressemelding

Nr.: 02053
Dato: 09.08.02

Ungdom fra hele Europa samles i Porsgrunn:

Strategier for reell innflytelse i samfunnet

Barn og unges innflytelse på samfunnsutviklingen er tema for en konferanse som arrangeres i regi av BFD og Porsgrunn kommune i Porsgrunn 10. – 12. august. Rundt 100 unge i 20 års-alderen fra 30 av Europarådets medlemsland deltar. Barne- og familieminister Laila Dåvøy åpner konferansen lørdag.

- Det spesielle med denne konferansen er at barn og unge selv har satt dagsorden og skal trekke konklusjonene, sier statsråd Laila Dåvøy. Selv om representanter fra myndighetene også vil være til stede, er denne konferansen helt og fullt i regi av barn og unge. - Dette er unikt, og et viktig signal om at barn og unges innflytelse nå må tas på alvor. Det hjelper ikke å ha fine strukturer og kanaler hvis de voksne ikke hører etter og tar barna på alvor, slik at innflytelsen blir reell, sier Dåvøy.

Konferansen skal fokusere på hvilke holdninger som utfordrer eller motvirker at barn og unge oppnår innflytelse i medlemslandene. Gjennom plenumsdiskusjoner og arbeidsgrupper vil konferansen ta opp tre hovedtema: Hvilke visjoner har ungdommen for egen innflytelse, hvilke barrierer og utfordringer møter de på veien, og hvilke strategier og verktøy kan barn og ungdom bruke for å bryte barrierene og nå visjonene.

- Barn og unge har altfor liten innflytelse i dagens samfunn. De må så tidlig som mulig få innflytelse på avgjørelser som angår dem. Barndommen er en livsfase med egen verdi, og ikke bare en forberedelse til "det virkelige livet", sier Laila Dåvøy. Dette er også bakgrunnen for at hun på FNs barnetoppmøte i New York i mai lanserte forslag om at barn ned til syv års alder skal høres i barnefordelingssaker. - Vår barnepolitikk skal baseres på at barn er "human beings" og ikke "human becomings" sier statsråden.

Deltakerne på konferansen i Porsgrunn representerer både nasjonale barne- og ungdomsorganisasjoner, nasjonale ungdomsråd og frivillige organisasjoner.

Program

Priv. til red:

Laila Dåvøy åpner konferansen i Filmcenter Charlie v/rådhusplassen, Porsgrunn kl. 09.00 lørdag.

Manus for statsrådens åpningstale vil foreligge på konferansen. Manuset kan også fås ila. fredag ved henvendelse til BFD-INFO på tlf. 22 24 24 09 eller mobil 91 69 69 25. Konferansespråket er engelsk.

Etter åpningen finner resten av konferansen sted på Hotel Vic i Porsgrunn (kl. 11.00). Konferansen er åpen for pressen. Henvendelser for nærmere informasjon eller avtaler

kan rettes til BFD-INFO eller på selve konferansestedet til BFDs medarbeidere Bjørn Jaaberg Hansen, Siw Ellefsen eller Tove Andersen. Tlf. 48 07 37 32.

Konferansen fortsetter søndag og mandag (til kl. 13.00).

Program for konferansen er vedlagt.