Historisk arkiv

Innarbeiding av FNs kvinnekonvensjon i norsk lov

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 03052
Dato: 23.06.03

Høringsfrist 15. september:

Innarbeiding av FNs kvinnekonvensjon i norsk lov

Barne- og familiedepartementet sender i dag på høring notat om innarbeiding av FNs kvinnekonvensjon i norsk lov. I høringsnotatet anmodes høringsinstansene om å ta stilling til hvilken innarbeidingsmetode som bør velges. - Jeg oppfordrer særlig høringsinstansene til å komme med konkrete forslag til hvordan kvinnekonvensjonen kan synliggjøres i eksisterende lover og forskrifter, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy (Krf).

I høringsnotatet foreslås endring av ekteskapsloven § 1 slik at det kommer frem at frivillighet er et vilkår for inngåelse av ekteskap. Dette vil synliggjøre kvinnekonvensjonen artikkel 16, og vil komme i tillegg til den nylig vedtatte endringen i ekteskapsloven § 7.

- Videre ønsker jeg å transformere kvinnekonvensjonen artikkel 5 om stereotype fremstillinger av kjønnene i likestillingsloven. Jeg vurderer også om forbudet mot diskriminerende reklame skal flyttes fra markedsføringsloven til likestillingsloven for å effektivisere vernet mot slik reklame, sier Dåvøy. Følgende andre forslag vil også bli vurdert:

- Synliggjøring av artikkel 5 i retningslinjene om fosterhjem

- Synliggjøring i Forsvarets Personellhåndbok

- Henvisning til konvensjonen i reglement for Kriminalomsorgens Utdanningssenter

- Henvisning til konvensjonen i tilpasningsavtalen til Hovedavtale for kriminalomsorgen

- Henvisning til konvensjonen i retningslinjene til straffegjennomføringsloven

- Synliggjøring i forbindelse med revisjon av reindriftsloven

Kvinnekonvensjonen ble vedtatt i FNs generalforsamling 18. desember 1979. Bakgrunnen var at det gjeldende menneskerettighetsvernet den gang ikke i tilstrekkelig grad ivaretok kvinners rettigheter. Norge ratifiserte konvensjonen 21. mai 1981. I dag har 90 prosent av FNs medlemsland ratifisert kvinnekonvensjonen. Den er dermed en av de menneskerettighets-konvensjonene som har størst tilslutning.

I forbindelse med vedtakelsen av menneskerettsloven i 1999, oppfordret Stortinget regjeringen om å inkorporere i lovs form FNs barne- og kvinnediskriminerings-konvensjoner. Arbeidet har kommet lengst for barnekonvensjonen. I juni 2003 vedtok Stortinget å både inkorporere og transformere barnekonvensjonen i lovgivningen.