Kvaliteten i barnevernet styrkes
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Barne- og familiedepartementet
Pressemelding | Dato: 08.10.2003 | Sist oppdatert: 23.10.2006
Fra 1. januar 2004 overtar staten det fylkeskommunale ansvaret for barnevernet og familievernet. - Reformen skal gi et barnevern som er bedre tilpasset de store utfordringene vi møter, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy. (08.10.03)
Pressemelding
Nr.: 03071C
Dato: 08.10.03
Kvaliteten i barnevernet styrkes
Fra 1. januar 2004 overtar staten det fylkeskommunale ansvaret for barnevernet og familievernet. - Reformen skal gi et barnevern som er bedre tilpasset de store utfordringene vi møter. Det innføres både kvalitetskrav og godkjenningsordning for barneverninstitusjoner. Nye forskrifter skal styrke tilsyn, kontroll og oppfølging av barneverninstitusjoner og fosterhjem. Bistanden til kommunalt barnevern blir vesentlig styrket, og barn under tiltak får økt medbestemmelse og bedre rettssikkerhet, sier barne- og familieministerLaila Dåvøy.
Statens barnevern og familievern (SBF) overtar fra årsskiftet ansvaret for all fylkeskommunal barnevernvirksomhet. Det omfatter først og fremst etablering og drift av barneverninstitusjoner og rekruttering og formidling av fosterhjem og andre familiebaserte tiltak. SBF overtar også ansvaret for familievernkontorene. – Oppgaven er å gi barn, unge og familier hjelp, støtte og riktige tiltak av høy kvalitet, uansett hvor i Norge de bor, sier Laila Dåvøy.
SBF blir organisert i fem regioner og en sentral etatsledelse under Barne- og familiedepartementet. Det blir etablert totalt 27 fagteam med ansvar for hver sin geografiske del av regionen, og med fast kontaktperson for hver enkelt kommune. Fagteamene innebærer en betydelig styrking av støtten til det kommunale barnevernet.
Med reformen blir det også innført egne kvalitetskrav for alle barneverninstitusjoner, med pålegg om skriftlig plan for virksomheten - og internkontroll ved hver enkelt virksomhet for å sikre at driften skjer i samsvar med kravene. I tillegg blir det innført en godkjenningsordning for både kommunale og private barneverninstitusjoner.
Det er utarbeidet forslag til nye og strengere forskrifter for tilsyn og oppfølging av både barneverninstitusjoner og fosterhjem, med høringsfrist 15. oktober. Det foreslås at fylkesmennene både skal utføre systemrevisjon og individuelt tilsyn med institusjonene, og i tillegg skal regionene kontrollere at institusjonene drives i samsvar med de krav som har ligget til grunn for godkjenning.
Kravene til kommunalt barnevern om oppfølging og kontroll av fosterhjemmene foreslås skjerpet, og det samme gjelder kravet om tilsynsfører for barn i fosterhjem og regelverk for tilsynsvirksomheten. Det foreslås gjennomført et minimum antall kontroller og tilsynsbesøk hvert år, og hvert tilsynsbesøk skal omtales i egen rapport. Sentralt i de foreslåtte bestemmelsene er at barn ned til syv års alder skal ha anledning til å uttale seg om valg av tilsynsfører, og at barn i fosterhjem skal sikres muligheter til å ta opp eventuelle problemer med tilsynsføreren uten at fosterforeldrene er til stede.
Formålet med omorganiseringen er bl.a. å
- sikre et likeverdig tilbud til barn og unge uavhengig av hvor i landet de bor
- sikre forsvarlig kvalitet i alle ledd av barnevernet og familievernet
- sikre bedre samarbeid med og faglig støtte til kommunene
- sikre bedre faglig og økonomisk styring av virksomheten i barnevernet
- bidra aktivt til faglig utvikling av tjenestetilbudet i barnevernet og familievernet