Historisk arkiv

Lettere å reise sak om farskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Fra 1. april gjelder nye bestemmelser om fastsettelse og endring av farskap. Endringen medfører at det blir lettere både å fastsette farskap og reise sak om endring av tidligere fastsatte farskap. (31.03.03)

Pressemelding

Nr.: 03017
Dato: 31.03.03

Lettere å reise sak om farskap

Fra 1. april gjelder nye bestemmelser om fastsettelse og endring av farskap. Endringen medfører at det blir lettere både å fastsette farskap og reise sak om endring av tidligere fastsatte farskap.

- Barn har rett til å få vite sannheten om hvem som er deres foreldre. Tvil rundt farskapet kan føre til uro og konflikt i familier. DNA-teknologien gjør rettsapparatet i stand til med sikkerhet å fastslå om en mann er far til et barn eller ikke, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy.

- Fra nå av vil alle involverte parter kunne reise sak for å få avklart hvem som er biologisk far til et barn. I tillegg har vi fjernet vilkår og tidsfrister for å kunne reise sak om endring av farskap som tidligere er fastsatt etter den såkalte "pater est-regelen" eller ved erkjennelse av farskap. Det er også åpnet for å gjenoppta tidligere farskapssaker i rettsapparatet der avgjørelsen ble fattet uten at det forelå noen DNA-analyse, understreker Laila Dåvøy.

Mer om endringene