Historisk arkiv

Økt investeringstilskudd til nye barnehageplasser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Regjeringen vil bruke 280 millioner kroner til en kraftig økning av investeringstilskuddet, og øremerke driftstilskuddet til nye barnehageplasser fram til full behovsdekning er nådd. (15.05.03)

Pressemelding

Nr.: 03036
Dato: 15.05.03

Revidert nasjonalbudsjett:

Økt investeringstilskudd til nye barnehageplasser

Regjeringen vil bruke 280 millioner kroner til en kraftig økning av investeringstilskuddet, og øremerke driftstilskuddet til nye barnehageplasser fram til full behovsdekning er nådd.
- Storsatsingen på barnehager fortsetter. I tillegg til den store økningen i driftstilskuddene fra 1. august, prioriterer vi tiltak som kan sette økt fart i byggingen av nye barnehageplasser, understreker barne- og familieminister Laila Dåvøy.

Regjeringen foreslår også lovfestet plikt for kommunene til økonomisk likebehandling av privat og offentlig eide barnehager, og til å sørge for full behovsdekning av barnehageplasser. Kommunene blir også pålagt å legge til rette for samordnet opptak i barnehagene.

Fra kommende årsskifte ønsker Regjeringen å innlemme det øremerkede driftstilskuddet fra staten til eksisterende barnehager i kommunerammen. Øremerkingen skal imidlertid beholdes for nye barnehageplasser som etableres fra og med inneværende år til full behovsdekning er nådd.

– Sammen med en betydelig økning av investeringstilskuddet vil dette gi stor trygghet for de som vil bygge nye barnehageplasser, sier barne- og familieministeren.

Forslaget innebærer at investeringstilskuddet mer en dobles fra dagens nivå. Tabellen viser de nye satsene for investeringstilskudd (dagens satser i parentes):

Oppholdstider

Tilskudd pr. plass for

barn over 3 år

Tilskudd per plass for

barn under 3 år

Under 33 timer per uke

21 500 kroner

(8 300 kroner)

25 000 kroner

(10 370 kroner)

Over 33 timer per uke

43 000 kroner

(16 590 kroner)

50 000 kroner

(20 740 kroner)

De nye satsene foreslås innført fra 1. august, men de skal også gjelde for de barnehager som har fått utbetalt stimuleringstilskudd etter gamle satser for nye plasser etablert i perioden fra årsskiftet til 31. juli.

Økt driftstilskudd

Regjeringen legger til rette for en gjennomsnittlig foreldrebetaling på 2 500 kroner per måned for en heltidsplass i alle barnehager gjennom en økning av det statlige driftstilskuddet med 750 millioner kroner fra 1. august. Av den budsjetterte økningen på 1 030 millioner kroner til barnehagene fra 1. august, foreslår Regjeringen at de resterende 280 millioner kroner disponeres til styrkingen av investeringstilskuddet.

- Vår ambisjon er både å få fart på utbyggingen og redusert foreldrebetaling, understreker Laila Dåvøy.

Økningen i driftstilskuddet vil bli fordelt ulikt mellom kommunale og private barnehager. Foreldrebetalingen er i dag gjennomgående høyere i private enn i kommunale barnehager. For å legge til rette for en gjennomsnittlig betaling på 2 500 kroner for en heltidsplass i alle barnehager fra høsten av, vil private barnehager få en større økning i driftstilskuddet enn kommunale.

Pressemelding om økt driftstilskudd: Mest til private barnehager

----------

Priv. til red:

Barne- og familieminister Laila Dåvøy er tilgjengelig for kommentarer mellom kl. 12.30 og 13.30 torsdag.

Henvendelser bes rettet til informasjonssjef Ragnhild Samuelsberg - 22 24 24 15 / 97 56 76 77 eller informasjonssekretariatet - 22 24 24 07