Historisk arkiv

Revidert forskrift for tilsyn med barnevernsinsitusjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 03061
Dato: 14.07.03

Høringsfrist 15. oktober:

Revidert forskrift for tilsyn med barneverninstitusjoner

Barne- og familiedepartementet (BFD) sender nå forslag om reviderte forskrifter for tilsyn med institusjonene på bred høring. Forslaget omfatter endringer som er en direkte følge av at staten overtar fylkeskommunenes ansvar for barneverninstitusjonene fra årsskiftet, men det er også foreslått enkelte andre endringer.

Ansvaret for å føre tilsyn med barneverninstitusjonene skal fortsatt ligge hos fylkesmannen. Det foreslås å innføre tilsyn etter systemrevisjonsmetoden, basert på institusjonenes plikt til å føre internkontroll. Systemrevisjon er et viktig bidrag til styrking av kvaliteten på tjenestene. Barne- og familiedepartementet mener imidlertid det er viktig å opprettholde også et individbasert tilsyn med anmeldte og uanmeldte inspeksjoner, ut fra hensynet til barnas rettssikkerhet.

Barn og unge på barneverninstitusjon mangler i stor grad mulighet til å målbære sine synspunkter selv. De har heller ikke alltid pårørende som kan tale deres sak. I forslaget angis et minimumskrav for antall tilsynsbesøk. Minimumskravene foreslås redusert i forhold til gjeldende forskrift, siden systemtilsyn innføres i tillegg. Tilsynsmyndigheten har likevel en selvsagt plikt til å føre ytterligere tilsyn ved behov.

Forslaget til revidert forskrift må ses i sammenheng med at det samtidig innføres kvalitetskrav for alle barneverninstitusjoner og en særskilt godkjenningsordning for private og kommunale institusjoner. Formålet med nye bestemmelser om kvalitetskrav og godkjenning, samt forskrift om tilsyn, er å sikre at både offentlige og private barneverninstitusjoner holder en tilfredsstillende standard – faglig og materielt. Disse reglene skal til sammen gi økt sikkerhet for at institusjonene har de nødvendige forutsetninger for den oppgaven de skal utføre, slik at barn og unge som plasseres i institusjon får forsvarlig omsorg og behandling.

I tillegg vil de statlige regionale barnevernmyndighetene som overtar ansvaret for barneverninstitusjonene føre tett kontroll med institusjonene. Denne kontrollen vil komme i tillegg til det eksterne tilsynet som skal utøves av fylkesmannen. Det regionale barnevernet kan når som helst føre kontroll med at kvalitetskravene er imøtekommet og at vilkårene for godkjenningen er tilstede. Om nødvendig kan den regionale barnevernmyndigheten vedta at en tidligere gitt godkjenning faller bort.

----------

Priv. til red.:

Høringsnotatet og forslag til reviderte forskrifter finnes på

www.bfd.dep.no , menyvalg Publikasjoner -> Høringsnotater.