Historisk arkiv

Hefte med oversikt over tilbud til samisk ungdom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

I disse dager mottar alle landets kommuner et hefte om samisk oppvekst, med oversikt over hvilke tilbud det er til samiske barn og unge. (22.03.04)

Pressemelding

Nr.: 0425
Dato: 22.03.04

Hefte med oversikt over tilbud til samisk ungdom

I disse dager mottar alle landets kommuner et hefte om samisk oppvekst, med oversikt over hvilke tilbud det er til samiske barn og unge. Utgivere er Sametinget og Barne- og familiedepartementet.

Heftet skal gjøre det enklere for ansatte i kommunene å formidle tilbud og tjenester til samisk barn og ungdom og deres foreldre. Målsetningen er å bidra til oppvekstmiljøer der samisk og norsk kultur i størst mulig grad har samme status og oppleves som likeverdig.

- Jeg håper at bruk av dette heftet vil inspirere mange til videre utvikling av en trygg og god oppvekst for samiske barn og unge. Det er i lokalsamfunnene der barn og ungdom lever innsatsen må iverksettes, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy.

I heftet er det blant annet oversikt over aktuelle lover og konvensjoner, helse- og sosialtilbud, og hvilke tilbud som finnes når det gjelder barnehage og grunnskole.

- Antallet samiske barnehager øker fra år til år. Innenfor helsesektoren utvikles det nye samiske tilbud ut fra samisk kultur og tradisjoner, og det er stadig flere som velger samisk som førstespråk i skolen. Men det er også utfordringer, påpeker Dåvøy.

Barn og unges oppvekstvilkår fastsettes i stor grad ut fra kommunale beslutninger og gjennom kommunale tilbud og tjenester. Når samiske barn og unge og deres foreldre ønsker tilgang til språk- og kulturtilbud som bidrar til styrking av en samisk identitet, skal bruken av heftet gi kommunene bedre mulighet til å imøtekomme disse behovene og ønskene.

Samisk oppvekst (PDF)