Historisk arkiv

Positiv vurdering av norsk ungdomspolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Europarådets ekspertgruppe presenterte i dag sin vurdering av norsk ungdomspolitikk. I rapporten påpekes det at Norge er ledende når det gjelder kvalitet, budsjett, lovgivning og handlingsplaner på det barne- og ungdomspolitiske området. (20.01.04)

Pressemelding

Nr.: 04004
Dato: 20.01.04
Kontakt: Informasjonssekretariatet – tlf. 22 24 24 07

Europarådet presenterer rapport i dag:

Positiv vurdering av norsk ungdomspolitikk

Europarådets ekspertgruppe presenterte i dag sin vurdering av norsk ungdomspolitikk. I rapporten påpekes det at Norge er ledende når det gjelder kvalitet, budsjett, lovgivning og handlingsplaner på det barne- og ungdomspolitiske området. Likevel er det rom for forbedringer.

- Jeg setter stor pris på spørsmålene og kommentarene i denne rapporten. Selv om vi har oppnådd viktige målsetninger, arbeider vi for at norsk barne- og ungdomspolitikk skal bli enda bedre, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy.

Ekspertgruppa var imponert over at sentrale myndigheter tok initiativ gjennom nasjonale handlingsplaner, men etterlyste informasjon om hvordan lokale myndigheter følger opp nasjonale mål.

I rapporten pekes det på at det i Norge er nær sammenheng mellom ungdomspolitikk og barne- og familiepolitikk. Dette er positivt og ikke vanlig i andre europeiske land. Den internasjonale ekspertgruppa har imidlertid inntrykk av at ungdomspolitikken underordnes barne- og familiepolitikken. De mener derfor at barneperspektivet kan få en for sterk posisjon i forhold til tiltak overfor de eldste ungdommene. Til tross for mange positive tiltak for ungdom i Norge, påpeker ekspertgruppen viktige utfordringer som vold og ungdomskriminalitet.

Det er første gang en internasjonal ekspertgruppe fra Europarådet har foretatt en slik vurdering i Norge. Opplegget baserer seg på at det landet som vurderes utarbeider en nasjonal rapport. Den norske rapporten bygger på stortingsmeldingen om ”Oppvekst- og levekår for barn og ungdom i Norge”, (St.meld. nr 39 (2001-2002). Europarådet oppnevner så en internasjonal gruppe eksperter. I Norge har gruppen blant annet besøkt Fauske kommune.