Historisk arkiv

Barn skal vernes mot overgrep ved samvær

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

- Foreldres rett til samvær med barna skal ikke gå på bekostning av barnets beste, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy. Endringer i barneloven ble lagt frem i dag. (17.06.05)

Pressemelding

Nr.: 05058
Dato: 17.06.05

Endringer i barneloven:

Barn skal vernes mot overgrep ved samvær

- Foreldres rett til samvær med barna skal ikke gå på bekostning av barnets beste. Det er normalt av stor verdi for barnet å ha god kontakt med begge foreldre etter samlivsbrudd, men hensynet til barnet må bli bedre ivaretatt i de familiekonfliktene hvor det foregår vold og overgrep, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy.

Det skal presiseres i barneloven at ved avgjørelser i saker om foreldreansvar, fast bosted og samvær, skal det tas hensyn til at barnet ikke må utsettes for overgrep. Det foreslås at det skal fremgå av loven at retten må avgjøre at det ikke skal være samvær dersom samvær ikke er til barnets beste. Hensikten med presiseringene er å sikre at domstolene legger tilstrekkelig vekt på barnets situasjon. - Samværsretten står sterkt både rettslig og politisk, men ny kunnskap om skadevirkningene ved å være vitne til vold gjør at jeg ser behovet for en lovendring. Det er også behov for mer kunnskap på området, sier Dåvøy.

Det offentlige skal få en lovpålagt plikt til å oppnevne tilsynsperson i forbindelse med samvær i særlige tilfeller. Dersom retten legger til grunn at overgrep har skjedd og at det er fare for at barnet kan bli utsatt for overgrep under samværet, vil dette kunne tilsi at samvær nektes helt.

En forelder som ikke har hatt foreldreansvar og er siktet eller tiltalt for å ha drept den andre forelderen skal ikke automatisk få foreldreansvaret. Dersom det gjelder en forelder med foreldreansvar, så kan tingretten fatte en foreløpig avgjørelse om å frata foreldreansvaret midlertidig. Behovet for rettssak og dom for eventuelt å frata foreldreansvaret permanent blir ivaretatt, men samtidig kan man få en rask avgjørelse som hindrer at det oppstår en urimelig situasjon for barnet.

I saker hvor barnet bor på sperret adresse eller hvor det vurderes fiktiv identitet kan saker om foreldreansvar, fast bosted og samvær reises for Oslo tingrett istedenfor der hvor barnet bor.

Forøvrig foreslås det at meklingsordningen styrkes og samboere med felles barn må møte til mekling ved samlivsbrudd. Det settes som vilkår at mekling er gjennomført før det utbetales utvidet barnetrygd.

I tillegg endres barneloven slik at betalt bidrag ved endret farskap skal indeksreguleres.

Ot.prp. nr 103 om endringer i barneloven