Historisk arkiv

Dåvøy vil styrke turistenes rettigheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 05052
Dato: 10.06.2005

Endrer pakkereiseloven:

Dåvøy vil styrke turistenes rettigheter

Barne- og familieminister Laila Dåvøy vil styrke klageordningen for pakkereiser og sender på høring et forslag om endringer i pakkereiseloven.

I dag er det bare den organiserte delen av bransjen som er med i Reklamasjonsnemnda for selskapsreiser. Hele bransjen bør ha plikt til å delta i en slik klagenemnd slik at alle som kjøper pakkereiser får bedre beskyttelse sier Dåvøy.

Et annet forslag er å utvide definisjonen av pakkereise, slik at flere i reiselivsnæringen blir omfattet av loven. Endringen vil klargjøre hva som gjelder ved bestilling av "skreddersydde" feriereiser, særlig på Internett, der kunden velger ut elementene selv.
I dag faller slike arrangementer som regel utenfor loven, fordi den sier at arrangørene må ha satt sammen "pakken" på forhånd. Dette ønsker departementet å endre på.

Det foreslås også å utvide reisegarantiordningen. I dag er det kun de som bestiller pakkereiser, dvs. tradisjonelle charterturer og lignende, som er sikret gjennom Reisegarantifondet. Det betyr at de ikke vil lide tap dersom turoperatøren går konkurs. Departementet foreslår nå at pakkereisearrangørenes salg av separate flyseter, såkalt "seat-only, også skal være omfattet av garantiplikten. Videre reiser departementet spørsmål om pakkereiseliknende arrangementer som består av transport og innkvartering skal omfattes. Da vil i så fall reisebyråenes salg av fly og hotell til samme reisemål også falle inn under reisegarantiordningen.

- Med disse endringene vil forbrukerne være mye tryggere når de kjøper feriereiser, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy.

Høringsfristen er 13. september 2005.