Historisk arkiv

Innsats mot seksuelle og fysiske overgrep mot barn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Regjeringen varsler nå en samlet offensiv i kampen mot seksuelle og fysiske overgrep mot barn. (06.05.05)

Pressemelding

Nr.: 05043
Dato: 06.05.05

Innsats mot seksuelle og fysiske overgrep mot barn

Regjeringen varsler nå en samlet offensiv i kampen mot seksuelle og fysiske overgrep mot barn. En nasjonal kartlegging av omfanget og mulige årsaker til slike overgrep, er ett av 22 tiltak i en strategi som barne- og familieminister Laila Dåvøy nå sender ut. Fem departementer, underliggende etater og øvrige forsknings- og fagmiljøer blir involvert i oppfølging av strategien, som har perspektiv fram mot 2009.

- Vi plikter å gjøre det vi kan for å beskytte barn mot seksuelle og andre former for overgrep. Vi har grunn til å tro at det er store mørketall. Overgrep skal tales i hjel, ikke ties i hjel. Å avdekke, hjelpe, forhindre og forebygge er sentrale mål for tiltakene i denne planen, understreker barne- og familieminister Laila Dåvøy.

- Strategien er å satse på et bredt spekter av tiltak som kan dra sammen mot målet om nulltoleranse for overgrep mot barn. Ved å avdekke omfanget av og årsakene til slike overgrep får vi bedre grunnlag for å gi målrettet hjelp, samt forhindre og forebygge overgrep. Informasjon og kunnskap om hvordan vi kan oppdage overgrep mot barn gjør at vi raskere kan hjelpe, sier Dåvøy som blant annet satser på revitalisering av foreldreveiledningsprogrammene.

Barne- og familiedepartementet vil også gi ut en veiledning til førstegangsforeldre om konsekvenser av voldsbruk og alternative metoder for konfliktløsning, som også skal gjøres tilgjengelig på minoritetsspråk. Det skal utvikles tiltak for å senke terskelen for unge jenter til å oppsøke hjelp når de utsettes for overgrep. Det skal også utvikles et system for veiledning av fosterforeldre som får plassert barn som har vært utsatt for overgrep.

Helse- og omsorgsdepartementet har ansvaret for en rekke tiltak i oppfølgingen av strategien. Det gjelder bl.a. utvikling av en veileder for registrering og dokumentasjon når det foreligger mistanke om fysisk mishandling av barn som innlegges i sykehusene, og rutiner for varsling og oppfølging slik at barnet får effektiv hjelp og beskyttelse.

- Samtidig vil vi stimulere til utvikling av bedre behandlings- og hjelpetilbud for barn og unge som er utsatt for overgrep, og for mindreårige overgripere. Dette skjer bl.a. gjennom forskning og opplæringstiltak, utarbeidelse av veiledere og vurdering av rutiner for bedre samarbeid med andre tjenester – alt for systematisk å forbedre arbeidet på dette feltet, understreker helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen. Han understreker også betydningen av bedre samarbeid mellom ulike tjenester; barnevern, politi, skole, familievern og helsetjenester - i saker som gjelder seksuelle og fysiske overgrep.

Mistanke om seksuelle og fysiske overgrep mot barn blir ofte ikke rapportert. Både barnevernet og politiet opplever en klar underrapportering fra andre tjenester, som helsesektoren, skoler og barnehager. Et av de viktigste målene med den nye planen er å øke bevisstheten om plikten til å melde fra dersom noe vekker mistanke eller bekymring. I tillegg skal planen bidra til økt kunnskap og kompetanse på dette området, bl.a. i barnevernet og helsevesenet.

Planheftet ”Strategi mot seksuelle og fysiske overgrep mot barn” finnes i sin helhet her.