Historisk arkiv

Likeverdig behandling av barnehager

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Endring av forskrift om likeverdig behandling av barnehager i forhold til offentlige tilskudd trer i kraft 1. august 2005. (29.07.05)

Pressemelding

Nr.: 05075
Dato: 29.07.05

Endring av forskrift om likeverdig behandling av barnehager trer i kraft


Endring av forskrift om likeverdig behandling av barnehager i forhold til offentlige tilskudd trer i kraft 1. august 2005. Endringen er et ledd i innfasingen av målet om økonomisk likeverdig behandling mellom private og offentlige barnehager. Formålet er å bedre driftsvilkårene for private barnehager og legge til rette for at de kan tilby maksimalpris og god kvalitet i tilbudet.

- Private barnehager utgjør en vesentlig del av barnehagetilbudet i mange kommuner. Gode og forutsigbare driftsvilkår er en viktig forutsetning for at private skal kunne opprettholde eksisterende drift og samtidig legge til rette for videre utbygging, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy.

Forskriften har endrede regler om kommunens plikt til å sørge for kostnadsdekning i de private barnehagene. De samlede offentlige tilskuddene til ikke-kommunale barnehager skal ifølge forskriftsendringen utgjøre minst 85 % av hva tilsvarende barnehager eid av kommunen i gjennomsnitt mottar. Om lag 6 av 10 private barnehager vil med denne endringen få bedrede driftsvilkår.

I tråd med forskriftsendringen er skjønnsmidlene til barnehager økt med 230 mill. kr i 2005. Utbetalingen av den økte offentlige finansieringen vil skje fra kommunene til de private barnehagene som del av den kommunale finansieringen av barnehagene.

- Det har vært et mål for regjeringen at private barnehager skal sikres like gode driftsvilkår som de kommunale. Derfor sørget vi for at private barnehager alt fra 1. august 2003 fikk et høyere statstilskudd enn offentlige barnehager, en ordning som fremdeles gjelder, understreker Dåvøy.

----------

Forskrift om endring i forskrift om likeverdig behandling av barnehager i forhold til offentlige tilskudd (Lovdata)