Historisk arkiv

Ny brosjyre om ekteskap eller samboerskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

En ny brosjyre – "Ekteskap eller samboerskap" – gir en kortfattet oversikt over hvilke rettigheter og plikter du har, avhengig av samlivsform. (13.08.05)

Pressemelding

Nr.: 05076
Dato: 13.08.05

Rettigheter og plikter ved valg av samlivsform:

Ekteskap eller samboerskap?

70 prosent av dem som lever i samliv og er mellom 20 og 30 år lever i samboerskap, mens 30 prosent er gifte. På flere områder er juridiske og økonomiske rettigheter og plikter forskjellige for de som er samboere og de som lever i ekteskap. En ny brosjyre gir en oversikt over forskjellene.

I dag fødes fire av ti barn i samboerskap. Samtidig er risikoen for samlivsbrudd mer enn tre ganger så stor blant samboere med barn som blant ektepar med barn.

En ny brosjyre fra BFD – "Ekteskap eller samboerskap" – gir en kortfattet oversikt over hvilke rettigheter og plikter du har, avhengig av samlivsform. Valg av samlivsform innvirker på juridiske og økonomiske forhold, både til hverandre og til felles barn.

- Mange er usikre eller uvitende om disse ulikhetene, enten det gjelder økonomiske forpliktelser overfor hverandre, eiendeler og fordeling ved brudd, forholdet til barna, trygde- og skatteregler eller arveforhold. Her er det behov for opplysning, og brosjyren er ment å imøtekomme dette behovet på en lettfattelig måte, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy.

Brosjyren har i tillegg henvisninger til andre publikasjoner om bla. farskap, samvær og foreldereansvar og til aktuelle lover og regler. Brosjyren retter seg direkte mot publikum og kan bestilles hos Akademika på grønt telefonnummer 800 80 960. Brosjyren har publikasjonsnummer Q-1089.

Brosjyren Ekteskap eller samboerskap, rettigheter og plikter ved valg av samlivsform