Historisk arkiv

Ny finansieringsmodell for barnehagene - nye muligheter!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Ny finansieringsmodell for barnehagene – nye muligheter!

Av barne- og familieminister Laila Dåvøy

I samarbeidsregjeringens erklæring om valgfrihet for familien er arbeidet for full barnehagedekning høyt prioritert. Det er også nedfelt et punkt om å samle det statlige tilskuddet og det kommunale tilskuddet i et tilskudd. Dette tilskuddet skal gå direkte til den enkelte barnehagen. Dette for å legge til rette for flere barnehageplasser og etter hvert lavere foreldrebetaling.

I samarbeidsregjeringens budsjett for 2002 er barnehage et satsingsområde. Barne- og familiedepartementets desidert største budsjettøkning skal gå til flere og billigere barnehager. Og vi skal bruke om lag en milliard kroner mer til barnehagene enn det som var bevilget ved inngangen til 2001.

Men skal vi gjøre noe som monner, kan vi ikke fortsette å sende penger gjennom et system som lekker så mye at barnehagene ikke kjenner igjen summene som bevilges og de som kan tas med i barnehagens regnskap. Derfor har vi satt i gang et arbeid som har som målsetting å samle dagens offentlige overføringer i ett tilskudd som skal gå direkte til barnehagene fra 2003.

Jeg tror dette initiativet får flere ringvirkninger som vil glede mange. Og noe av dette skal vi se nærmere på sammen med de berørte parter før vi setter i gang.

  • Vi vil fjerne diskrimineringen av de private barnehagene ved at kommunale og private får samme offentlige støtte. Dette har mange kommuner til nå forhindret. Omleggingen vil skje i en periode hvor tilskuddene fra staten øker.
  • Ordningen og tilskuddsøkningen vil føre til at målet om full barnehagedekning kan nås raskere.
  • Sunnere barnehagebudsjett gir rom for merkbare priskutt på foreldrebetalingen.
  • Siste etappe mot full barnehagedekning øker valgfriheten, som igjen øker konkurransen på kvalitet, pris, mangfold og fleksibilitet.

Det er også viktig for meg at alle barn, også barn med spesielle behov blir godt ivaretatt i den nye modellen. Hvordan dette ivaretas og hvem som skal ivareta dette må derfor vurderes grundig i det igangsatte arbeidet.

Jeg regner med at den nye barnehagefinansieringa skal være klar til 1. januar 2003. Dette vil skape større forutsigbarhet for barnehagene til glede for barn og foreldre.

(Replikk i Dagbladet desember 2001)