Historisk arkiv

Penger skal til barnehagene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Penger skal til barnehagene

av Laila Dåvøy, barne- og familieminister

Regjeringen arbeider med å reformere og forenkle systemet for offentlige tilskudd til barnehagene. Målsettingene med dette er blant annet å nå våre målsettinger om full behovsdekking, lavere foreldrebetaling og økonomisk likestilling mellom private og kommunale barnehager. I dette arbeidet har regjeringen ikke sagt ja til stykkprisfinansiering, slik Kommunenes Sentralforbund har formidlet.

Årsaken til at denne presiseringen er nødvendig, er at ledelsen i KS selv har brukt slike uttrykk, blant annet i møter med politisk ledelse - og i materiell de har formidlet i egen organisasjon. I forhold til det siste viser jeg til KS sitt debatthefte 2002 "Fra konfrontasjoner til konsultasjoner" s. 39-41. Her brukes "stykkprisfinansiering", "penger-følger-bruker/kuponger" i samme avsnitt som det vises til Samarbeidsregjeringens Sem-erklæring. Verken erklæringen eller statsråden bruker ovenfor nevnte begreper, da de er direkte misvisende i forhold til den reform vi arbeider med.

Når vi sier at vi vil samle det kommunale og offentlige tilskudd i ett direkte tilskudd til den enkelte (godkjente) barnehage, så betyr dette til barnehagene - ikke til barnet eller foreldrene (brukerne).

Vi opplever det slik at KS selv setter pris på denne avklaringen.

I prosessen fremover vil vi fortsatt jobbe i en god og fruktbar dialog med representanter for barnehageeierne. Her har alle noe å bidra med for å oppnå målsettinger som det egentlig er bred enighet om.

(Replikk i Kommunal Rapport november 2001)