Historisk arkiv

Barn og ungdom - tiltak mot vold og mobbing, bekjempelse av rasisme og intoleranse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Statsråd Laila Dåvøy, Barne- og familiedepartementet

Tverrsektoriell nordisk ministerkonferanse om barn og ungdom

Oslo, 14. august 2002

Innlegg under temaet:

Barn og ungdom – tiltak mot vold og mobbing, bekjempelse av rasisme og intoleranse

Vi må styrke den fellesnordiske innsatsen mot rasisme og nynazisme. Vi har hatt perioder med økende innvandring fra andre verdensdeler, men til ulike tider, og vi har derfor hver for oss gjennomgått parallelle prosesser i forhold til å omstille oss til flerkulturelle samfunn. Alle de nordiske landene har hatt problemer med rasisme og nynazisme, men i svært ulik grad. Sverige har i størst grad vært utsatt for et stabilt og omfangsrikt nynazistisk miljø, mens Island i disse dager støter på problemet for første gang. Problemet i seg selv av en slik art at det forutsetter nordisk og internasjonalt samarbeid. De nynazistiske gjengene samarbeider tett over landegrensene, og stadig tettere med den moderne informasjons-teknologien.

I mai i år arrangerte Barne- og familiedepartementet på vegne av samarbeidsministrene i Nordisk Ministerråd seminaret "Rasisme i Norden - Nordisk innsats mot nynazisme og voldelige ungdomsgjenger" på Hurdalsjøen Hotell. Konferansen samlet i underkant av 100 av de mest sentrale aktørene innen feltet. Alle de fem nordiske landene var representerte. Både praktikere, engasjert ungdom, forskere, myndighetsrepresentanter, politifolk, avhoppere fra nazi-miljøer og foreldre til unge nynazister deltok på seminaret.

Jeg vil foreslå at det fra Nordisk ministerråds side gis støtte til opprettelse av et permanent nordisk ekspertforum om nynazisme og gjenger. I praksis er dette nettverket allerede startet opp. Representanter fra nettverket deltok i planleggingen av seminaret på Hurdalsjøen i år, hadde en samling i Oslo i fjor og planlegger en ny i januar 2003 i København. Ekspertforumet tar sikte på å samles til et hovedmøte hvert år med 35-40 deltakere. Sekretariatsfunksjonen for nettverket er tenkt lagt til Det Kriminalpræventive Råd i Danmark.

Nettverket ønsker en permanent finansiering, slik at de kan begynne planlegging av langsiktig aktivitet og formelt lansere nettverket. Barne- og familiedepartementet har tidligere stilt seg bak idéen og fremmet forslaget overfor Nordisk Ministerråd i brev av 4. april 2002. I svaret fra Nordisk Ministerråd av 28. juni 2002 avventet man å ta stilling til forslaget i påvente av at resultatene fra to beslektede prosjekter med fokus på henholdsvis barn og unge og på strafferettslige tiltak mot rasisme skulle foreligge sommeren 2002. Det må bety at det nå i nærmeste framtid kan tas stilling om ministerrådet vil bidra til å sikre dette nettverket sin eksistens.

Det bør også utover ekspertnettverket satses på andre og bredere aktiviteter som samordner innsatsen mot rasisme og intoleranse i de nordiske landene, hvor praktikere, forskere og myndighetsrepresentanter kan få vite om og komme i kontakt med hverandre, og hvor man kan få tips og idéer og erfaringer fra vellykkede tiltak. Dette kan for eksempel koordineres gjennom en felles nordisk internettside. En person med kontakt inn i ekspertnettverket kan ha som oppgave å drive og oppdatere siden.

Konklusjon:

Jeg vil be samarbeidsministerne fatte et vedtak om at det opprettes et permanent ekspertforum om nynazisme og gjenger, og at det sikres en finansiering av dette.