Historisk arkiv

"Det unge Norden"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Foredrag av politisk rådgiver Ruth Stenersen på flerkulturelt nordisk arrangement i Oslo 13.09.02

Politisk rådgiver Ruth Stenersen, Barne- og familiedepartementet

"Det unge Norden"

Foredrag på flerkulturelt nordisk arrangement i Oslo 13.09.02

Kjære nordiske deltakere!

Velkommen til Norge, og til Oslo!

Jeg kunne også si: Kjære nordiske venner!

Det er nemlig slik mange pleier å åpne talene som skjer i en offentlig nordisk sammenheng. Det lyder kanskje litt merkelig i deres ører. Men kanskje dere vil stå på en talerstol en dag å si nettopp det.

Våre naboland er våre venner og gir oss trygghet i en verden full av motsetninger og konflikter. Hver for oss er vi små. Men sammen er vi sterke.

De nordiske landene er like. Vi har en felles historie på mange områder, og vi har en felles kulturarv. Bortsett fra finsk og samisk, tilhører språkene samme familie. Når vi behersker et av de skandinaviske språkene, kan vi med godvilje også forstå de andre.

Landene er også ulike. Vi har mye å lære av hverandre. Vi har et utstrakt samarbeid på mange områder. Utdanning, forskning, likestilling, arbeidsmarked og miljøspørsmål er noen eksempler. Men kanskje viktigst for oss her i dag er vårt samarbeid om kultur, og om barn og ungdom.

Norge har i år formannskapet i Nordisk Ministerråd og vi har gjennom vår ledelse av Nordisk Ungdomskomité og Styringsgruppen for nordisk barne- og ungdomskultur tatt initiativ til denne kulturmønstringen.

Bekjempelse av rasisme og intoleranse, sammen med fokus på barn og unge, står sentralt for det norske formannskapet i Nordisk Ministerråd.

I mars i år arrangerte vi et seminar som samlet nordiske fagfolk som jobber for å bekjempe nynazisme, rasisme og intoleranse i de nordiske landene. Det var et seminar for praksisorienterte forskere og kunnskapsorienterte praktikere. På seminaret ble det utvekslet erfaringer om arbeidsmåter og aktuelle prosjekter i de enkelte land.

Seminaret har spleiset sammen de ulike miljøene i de nordiske landene og gitt gode bidrag til koordinering av en videre innsats. De nordiske landene er på ulike stadier i forhold til disse problemene, og har mye å lære av det som er prøvd ut i nabolandene. Slike problemer lar seg ikke løse uten gjennom en felles nordisk innsats.

Fremmedfrykt og rasisme er et gammelt problem i menneskenes historie, og dessverre er temaet stadig aktuelt. Nynazistene finner hverandre på tvers av grenser. De har kontakt og lærer av hverandre. Høyreekstreme partier og grupper har også kontakt og lærer av hverandre.

Å leve fredelig sammen på tvers av ulike kulturer, nasjonaliteter og religioner, er en av de største utfordringene for moderne samfunn. De nordiske landene gjennomgår i dag en utvikling der samfunnet blir mer flerkulturelt enn det har vært tidligere. Denne utviklingen må bli mer synlig i det nordiske samarbeidet. Dette er et område hvor vi ønsker et bredere samarbeid.

Vi ønsker at det nordiske samarbeidet skal fremme større interesse for, kunnskap om, og respekt mellom folk med ulik sosial og etnisk bakgrunn i Norden. Vi ønsker oss et Norden preget av kulturelt mangfold og fellesskap.

Vi ønsker å stimulere til at det dannes nettverk av ungdom, grupper og organisasjoner, som gjennom sine aktiviteter kan gi nye bidrag til det nordiske samarbeidet.

Jeg ønsker at dere får en hyggelig og lærerik helg her i Oslo.

Jeg håper at dere reiser hjem på søndag fast bestemt på å møtes igjen.

Takk for meg!