Historisk arkiv

Åpning av erfaringsseminar - prosjektet Tur-retur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

av statssekretær Hans Olav Syversen

Statssekretær Hans Olav Syversen, Barne- og familiedepartementet

Åpning av erfaringsseminar – prosjektet Tur-retur

Drammen 26. november 2003

Kjære seminardeltakere!

Aller først vil jeg takke prosjektet Tur-retur og Uteteamet i Drammen for invitasjonen. Det er en glede for meg å åpne dette seminaret hvor erfaringene fra prosjektet Tur-retur så langt skal formidles. Som dere sikkert er kjent med var det barne- og familieministeren som under storbykonferansen i 2002 tok initiativ til dette samarbeidsprosjektet mot sentrumspendling mellom Oslo og Drammen. Målet er å hindre ungdom i å trekke til negative miljøer i hovedstaden.

Hvorfor bekymrer vi oss over at ungdom pendler inn til sentrale strøk i byene, og har vi grunn til å være bekymret? Bymiljøene gir jo rom for et mangfold av tilbud, kultur, fritidsaktiviteter og butikker også for ungdom, og vår hovedstad oppleves som en trygg by for folk flest. Samtidig vet vi at byene ikke bare har positive tilbud men også har negative miljø preget av vold, kriminalitet og rus. Det er disse miljøene som bekymrer oss, og som bidrar til å skape utrygghet. Og særlig er vi opptatt av ungdom som ikke finner seg til rette på hjemstedet. Det kan være ungdom som faller ut av skole, jobb og fritidsaktiviteter, eller som sliter med vanskelige hjemmeforhold. Utsatte unge har en tendens til å trekke mot sentrumsområdene hvor en lett kan komme i kontakt med negative miljøer. For mange er dessuten anonymiteten i storbyen tiltrekkende. Vi er bekymret når vi finner disse ungdommene igjen i tunge rusmiljøer og i voldelige ungdomsgjenger i Oslo. Hver sommer rapporteres det om nykommere under 18 år til de belastede misbrukermiljøene rundt Oslo S og ved et spesielt samlingssted langs Akerselva i Oslo. Det rapporteres også at en stor andel av de unge har innvandrebakgrunn og kommer fra kommuner utenfor hovedstaden. Et hardt belastet rusmiljø er ikke et trygt oppvekstmiljø. Denne utviklingen må vi i fellesskap motvirke.

Regjeringen har et sterkt engasjement når det gjelder rus. Samtidig er vi klar over at arbeidet for å motvirke og bekjempe blant annet belastede rusmiljøer er vanskelig og tidkrevende, men ikke umulig. Vi vet at det beste virkemidlet på sikt er å bedre de unges oppvekst og levekår og at godt forebyggende arbeid gir resultater. Derfor har det forebyggende arbeidet fått en sentral plass i St. meld. nr. 39 Oppvekst- og levekår for barn og ungdom i Norge og St. meld. nr 40 Om barne- og ungdomsvernet som ble lagt fram i fjor sommer og som Stortinget i år har sluttet seg til.

Barne- og familiedepartementet har gjennom mange år hatt en spesiell satsing rettet mot de ti største byene med en hovedsatsing i Oslo, Bergen og Trondheim. Gjennom tilskuddsordningen Ungdomstiltak i større bysamfunn har departementet støttet og initiert mange ulike prosjekter for å bedre levekårene for utsatte ungdomsgrupper og ungdomsmiljø. I forbindelse med regjeringens tiltaksplan mot fattigdom ble det i 2003 avsatt midler gjennom storbyordningen til en spesiell satsing rettet mot barn og unge berørt av fattigdomsproblemer. Erfaringene er gode og vi vil derfor trappe opp denne innsatsen i 2004.

Bedring av oppvekst og levekår med fokus på forebyggende arbeid er en langsiktig strategi. Men, hva er det vi i fellesskap kan bidra med her og nå? De unge storbypendlerne er en sårbar gruppe som raskt trenger hjelp, støtte og oppfølging. Poenget er ikke å sette ungdommene på toget tilbake til hjemstedet, men å få dem på rett spor gjennom å sette i system et skikkelig oppfølgingstilbud lokalt. Det er behov for samarbeid om et felles og godt fungerende storbysamfunn hvor både bykommunene, tilliggende kommuner og staten deltar. Vi må ta ansvar og se de utfordringene vi møter blant ungdom, på tvers av etats- og kommunegrenser. Her trenger vi gode samarbeidsmodeller både mellom politiet og kommunenes egne tjenester som uteseksjon og barnevern, og mellom kommunene som er berørt av problemet. Tverrfaglig, tverretatlig og interkommunalt samarbeid er nødvendig for å fange opp utsatt ungdom. Derfor har vi tatt initiativ til og støtter prosjektet Tur-retur, og derfor er dette et prosjekt som vi vil følge nøye.

Som statssekretær i Barne- og familiedepartementet, og som leder av statsekretærutvalget for barne- og ungdomsspørsmål, er jeg opptatt av at alle barn og unge skal sikres gode og trygge oppvekstvilkår. Som dere kanskje er kjent med har Barne- og familiedepartementet samordningsansvar i barne- og ungdomspolitikken. Departementet vil derfor ta initiativ til koordinering og samordning av innsatsen overfor barn og unge i større bysamfunn, blant annet gjennom etablering av en tverrdepartemental arbeidsgruppe.

Å motvirke at ungdom rekrutteres til negative sentrumsmiljøer og hindre at belastede rusmiljøer dominerer enkelte sentrumsområder må vi gjøre i fellesskap. For å styrke arbeidet på området er det behov for å utarbeide gode samarbeidsmodeller på tvers av kommunegrensene. Prosjektet Tur-retur kan være et skritt i riktig retning for å gi oss ny og oppdatert kunnskap.

Lykke til med prosjektet videre, og med et spennende og lærerikt seminar.