Historisk arkiv

Åpning av Familievernkonferansen, Lillehammer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

av politisk rådgiver Ruth Stenersen

Politisk rådgiver Ruth Stenersen, Barne- og familiedepartementet

Åpning av Familievernkonferansen

Lillehammer 5. - 6. november

Kjære konferansedeltakere!

Takk for sist! Det er en stor glede for meg - nok en gang - å få ønske velkommen til den årlige fagkonferansen for familievernet, som denne gangen er lagt til Lillehammer. 18. januar 02 fikk Lillehammer endelig sitt eget kontor, etter at det hadde vært arbeidet for dette i 20 år. Under mottoet: ”Livet skal leves – ikke løses” har kontoret nå altså utført sitt virke i snart to år. Og jeg vil rette en stor takk til familievernkontoret i Lillehammer, som har stått for tilretteleggelsen av arrangementet i år!

I fjor var det ”terapeutrollen” som var hovedtemaet første dagen, og jeg vet at temaet skapte debatt, men også gjenkjennelse og inspirasjon for mange. I år er temaet KJÆRLIGHET; kjærlighetsforståelse i et historisk lys – et litteraturhistorisk perspektiv på partnervalg og familieliv fra vikingtiden og fram til i dag, og de langvarige parforholdene – hva kjennetegner ”de som får det til”. Jeg gleder meg!

Dag to av denne konferansen er i år som i fjor hovedsakelig viet prosjekter som dere i familievernet selv driver. Det er kommet mange innspill, og noen prosjekter presenteres i plenum, og noen på ”stands”. Det er dessverre heller ikke i år plass til alle, men den store pågangen vitner om en aktiv familieverntjeneste med et bredt spekter av tiltak og innsatsområder. Dagen i morgen avsluttes som vanlig med ”departementets time”, der vi informerer om viktige ting som har skjedd siden sist, og planer for videre arbeid.

I en kort åpningshilsen kan jeg ikke gå inn på så mange tema, men jeg vil si litt om ”familiemeldingen” som vi har lagt fram siden sist, litt om status i forhold til Kompetanseplanen for familievernet og litt om forvaltningsreformen, et tema som dere også kommer tilbake til i morgen i ”departementets time”. Informasjon og innspill i forhold til forvaltningsreformen vil i hovedsak bli gjort av departementet i et eget ledermøte fredag.

I mai i år la altså regjeringen fram St. meld. nr. 29 (2002-2003) Om familien – forpliktende samliv og foreldreskap. Både KF, OFO og Faglig Råd for familievernet har bidratt med råd og kommentarer til denne meldingen. Regjeringen ønsker her bl.a. å satse på et mer helhetlig forebyggende familiearbeid gjennom å styrke familievernets kompetanse og kapasitet, utvide ordningen med samlivstiltak og videreutvikle foreldreveiledningen. Vi ønsker også å se disse tre områdene mer i sammenheng. Det blir bl.a. foreslått at familieverntjenesten gradvis skal styrkes, både ved å etablere nye kontorer og ved å styrke enkelte kontorer med nye stillinger. Regjeringen vil også arbeide for at alle nybakte foreldre etter hvert skal få tilbud om en dags gratis samlivskurs. Videre foreslås det en styrking av meklingsordningen, og at det skal innføres obligatorisk mekling også for samboere med felles barn under 16 år. Foreldreveiledningsprogrammet skal utvikles, med sikte på å gi et bedre tilbud til familier med innvandrerbakgrunn, mobilisering lokalt og ny implementering i skolen.

Formålet med det forebyggende familiearbeidet er å hjelpe familier til å leve bedre sammen, forebygge problemer mellom foreldre og barn og hindre familieoppløsning. Dette vil gi positive ringvirkninger også for samfunnet for øvrig, både i menneskelig og økonomisk forstand.

Takten i gjennomføringen av tiltakene som er foreslått i meldingen vil måtte tilpasses den økonomiske situasjonen og de rammer og prioriteringer som vil bli lagt til grunn for framtidige budsjettforslag. Familiemeldingen er jo et forslag fra denne regjeringens side, og den blir behandlet i Stortinget før jul. Men vi har fulgt opp innholdet i familiemeldingen i vårt forslag til statsbudsjett for 2004, som jo nettopp er lagt fram. Her har vi bl.a. foreslått å bevilge fem nye millioner kroner til oppstart av samlivskurs for nybakte foreldre, og 5 millioner til bekjempelse av vold i familien, spesielt i forhold til barn og unge som enten selv utsettes for eller er vitne til vold. Familievernet har kompetanse på dette området, som det er viktig å utnytte. Så får vi se hvordan budsjettforhandlingene blir i Stortinget - det er jo alltid en spennende prosess!

Når det gjelder Kompetanseplanen for familievernet, så er det viktig for oss å følge opp og videreutvikle denne. Når denne ble laget var det enighet om at planen ikke var tenkt som et permanent dokument, men som en ”rullerende plan” som skal gjøres til gjenstand for endring/revisjon etter behov, med jevnlige rapporteringer om gjennomføring. Et slikt perspektiv er nødvendig fordi både brukernes og samfunnets behov endrer seg, og fordi familievernet selv og de respektive myndigheter kan trenge tid for å avklare og ivareta behovene på best mulig måte.

Vi har akkurat gjort ferdig en første ”statusrapport” – som dere alle skal ha fått i posten nylig. Den oppsummerer påbegynte tiltak og planer for videre oppfølging, sett i lys av den nye forvaltningsordning. Faglig Råd for familievernet har bidratt med diskusjon, forslag og faglige innspill, gjennom de 6 møtene som er blitt avholdt siden opprettelsen av dette rådet.

Det er gjennomført og påbegynt en rekke tiltak. Som dere jo vet ble det gjennomført et landsomfattende statistikk- og journalføringskurs for alle familievernkontorene, i fjor vinter. Videre har det vært jobbet mye i forhold til mekling generelt og mekling spesielt i vanskelige saker. På oppdrag fra departementet har Offentlige Familievernkontorers Organisasjon (OFO) foretatt en kartlegging av meklingsfaglige og meklingsrelaterte opplæringsressurser i Norge 2002 - 2003. Kartleggingen konkluderer med at opplæringstilbudene har god faglig standard og nødvendig kvalitet, og anser tilbudene som gode tiltak innen meklingsfeltet.

Det er imidlertid et stort behov for å utvikle meklingsmetodikk i saker preget av fastlåsthet og sterk konflikt. Departementet har satt i gang arbeid med å utarbeide en kunnskapsstatus på området mekling i kompliserte familiesaker, i form av en gjennomgang og presentasjon av aktuell faglitteratur. Det er også satt i gang en kartlegging av erfaringer og synspunkter blant landets familiemeklere i forhold til de kompliserte meklingene. Disse vil foreligge før jul.

Departementet vil i forlengelsen av dette arbeidet bidra til at det settes i gang et større forskningsprosjekt som skal utvikle bedre metodiske verktøy i de kompliserte meklingssakene. I samme forbindelse skal departementet bidra til at det settes i gang et forskningsprosjekt som tar sikte på å kartlegge barns og foreldres erfaringer med delt bosted. Det er et stort behov for å innhente mer kunnskap på dette feltet, ikke minst med tanke på at barnas behov i forhold til bosteds- og samværsordning skal bli ivaretatt.

Departementet arbeider videre med å kartlegge behov for videre- og etterutdanning, også i forhold til lederopplæring, det er gitt støtte til en rekke utviklingsprosjekter, det jobbes med utvikling av informasjonsverktøy og i forhold til statistikken. Dere har jo fått statusrapporten, og den vil også bli omtalt i morgen.

Den videre oppfølgingen og utviklingen av planen om Kompetansetiltak i familievernet vil i framtiden foregå i et samarbeid mellom staten ved departementet og Statens barnevern og familievern (SBF), Faglig Råd for familievernet og familievernkontorene.

Og nå er jeg over på forvaltningsreformen! Fra 01.01.04 overtar altså staten ansvaret for familievernet og det fylkeskommunale barnevernet. Det skal opprettes fem regionale enheter, lokalisert til Alta, Trondheim, Bergen, Oslo og Tønsberg. Forvaltningen av kontorene vil skje fra den nye statlige regionale forvaltningen av barnevernet og familievernet; Statens barnevern og familievern (SBF). Departementet vil ha den overordnede styringen av sektoren. Vi er også glad for at alle direktørene er på plass nå.

Statens barnevern og familievern (SBF) vil bestå av to fagområder – barnevernet (det tidligere fylkeskommunale barnevernet) og familievernet. Barnevernet og familievernet reguleres av ulike lover og har ulike oppgaver. Èn tydelig forskjell er familievernets lavterskelprofil. Familier kan henvende seg direkte til et familievernkontor for avtale uten henvisning. Det statlige barnevernets tjenestetilbud er kun tilgjengelig via det kommunale barnevernet. Samtidig har de to fagområdene til tider sammenfallende oppgaver i møte med den enkelte familie, særlig når det gjelder familiestøttende tilbud. Vi finner også mange av de samme profesjonene i de to tjenesteområdene; mange har samme grunnutdanning.

Barnevern og familievern er to atskilte tjenesteområder, og det skal det fortsatt være, men - barnevern og familievern må selvfølgelig trekke sammen mot felles mål: Nemlig å hjelpe familier og barn som opplever vanskeligheter i sine liv. Både familievernet og barnevernet er en del av den samlede familiepolitikken.

Når det gjelder familievernet er hovedformålet med reformen å sikre god dekning av familieverntjenester i hele landet og likeverdige tilbud i alle regionene. Den lange ventetiden ved enkelte av kontorene skal reduseres. Det forebyggende familiearbeidet skal styrkes. Kompetanseutviklingen for medarbeiderne i tjenesten skal fortsette.

Familievernet er en etterspurt tjeneste som gir et meget godt tilbud til befolkningen! Ser vi på antall saker familievernet behandler, var det så mange som 24.800 saker i 2002! Tjenesten vil utgjøre en betydelig del av SBFs tilbud til befolkningen.

Siden dagen i dag er viet til ”kjærligheten”, har jeg lyst til å avslutte med et lite kjærlighetsdikt. Og med tanke på ”de langvarige parforholdene” fant jeg et av Halvor J. Sandsdalen som jeg syntes kunne passe. Det heter:

DEN VARME FOTEN DIN

Den varme foten din

Fann fram til meg i natt

Ville kjenne om eg låg vaken.

Ein snakkar ikkje så mykje

I utrengsmål

Når ein har vore gift

I 50 år.

Takk for den innsatsen dere gjør - og velkommen til staten!

- Og lykke til med konferansen!