Historisk arkiv

Åpning av Mortensrud Røde Kors Ressurssenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Statsråd Laila Dåvøy, Barne- og familiedepartementet

Åpning av Mortensrud Røde Kors Ressurssenter

8. mai 2003

Det er en stor glede for meg som representant for regjeringen og som Barne- og familieminister å delta ved åpningen av Mortensrud Røde Kors Ressurssenter. Og jeg setter spesielt pris på at barn og ungdom er en så viktig målgruppe for dette senteret. Bydel Søndre Nordstrand er den bydelen i Oslo med størst barne- og ungdomsbefolkning og det er den mest folkerike bydelen. Tall for 1. januar 2002 viser at bydelen hadde over 11 000 personer under tyve år. Det er derfor helt naturlig at Røde Kors satser på å bygge opp et ressurssenter her og at barn og ungdom er den viktigste målgruppen. Med Røde Kors’ verdensomspennede virksomhet for fred og forsoning, er det også naturlig at dere her på hjemmebane arbeider for integrering, inkludering og selvstendinggjøring. Bydel Søndre Nordstrand har byens høyeste antall personer med innvandrerbakgrunn. Derfor er det flott at dere velger ut Bydel Søndre Nordstrand som det nye satsingsområde.

Jeg er blitt bedt om å snakke om regjeringens satsing på barn og ungdom og betydningen av frivillige organisasjoners innsats. Dette er to svært viktig områder for denne regjeringen. Regjeringen gir årlig ut en publikasjon som tar for seg den statlige innsatsen overfor barn og ungdom. Den er omfattende og gir en god oversikt over regjeringens mål og virkemidler. Jeg oppfordrer dere alle til å se nærmere på den publikasjonen.

Regjeringen har satt av betydelige ressurser til frivillig sektor de siste årene, og det er svært hyggelig at disse midlene i stor grad har kommet det frivillige barne- og ungdomsarbeidet til gode. Aldri før har de statlige rammevilkårene for frivillig barne- og ungdomsarbeid vært bedre enn de er i dag. På Barne- og familiedepartementets område overføres for eksempel over 120 millioner kroner til frivillig arbeid gjennom ulike støtteordninger som Frifond, støtte til landsdekkende frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner, tilskuddsordningen Ungdomstiltak i større bysamfunn og Idébanken. Jeg vet at flere av disse ordningene har bidratt til å utløse aktivitet i Røde Kors også her i Oslo.

Kommunene rundt i landet er svært forskjellig på mange måter, men når vi spør ungdom er det en ting som synes å gå igjen nesten uansett hvor de bor - nemlig behov for og ønske om møteplasser. Barn og ungdom vil møtes, noen ganger under tak, i trygge og hyggelige omgivelser, med meningsfulle aktiviteter, omgitt av trivelige voksne og der ikke alt koster penger. Regjeringen la i fjor fram den første samlede stortingsmeldingen om barne- og ungdomspolitikk og i den meldingen var vi blant annet opptatt av å få fram betydningen av å satse på gode, trygge og rusfrie møteplasser i lokalmiljøene. Dette er viktig i områder der det er stor bokonsentrasjon og det ikke finnes så mange andre naturlige møteplasser og sosiale fellesskap. I dag koster alt penger. Fritidsaktiviteter og hobbyer koster. Derfor er det behov for å legge forholdene til rette for at alle skal kunne delta uansett økonomisk evne. Vi må sørge for at ikke enkelte barn og ungdommer blir satt på siden og ikke får delta i det sosiale fellesskapet på grunn av manglende betalingsevne. Derfor er slike sentra som dette viktig.

Jeg har stor tro på at møteplasser og felles aktiviteter, ikke minst kulturaktiviteter, kan skape trygghet og bidra til å bygge broer mellom folk, ulike aldersgrupper og befolkningsgrupper. Trygge og inkluderende nærmiljøer, der folk trives og føler et fellesskap er en forutsetning for å redusere problemer knyttet til vold, mobbing og rasisme.

Dette har dere i Røde Kors forstått. Derfor har dere hatt stor suksess med møtestedene deres i Oslo sentrum, der ORKIS holder til, og ved ressurssenteret i Groruddalen. Vi setter stor pris på det frivillige engasjementet og den innsatsen dere gjør for å skape trygge og inkluderende møteplasser for barn, ungdom og deres foreldre, på tvers av alder og etnisitet. Denne regjeringen er svært opptatt av at frivillige organisasjoner og frivillig initiativ skal få gode vilkår og få den nødvendige anerkjennelsen for det arbeidet som gjøres.

I den stortingsmeldingen om barne- og ungdomspolitikk som jeg nevnte i sted og som skal behandles i Stortinget i vår, er vi svært opptatt av to ting: betydningen av at barn og unge får delta og får innflytelse og synliggjøring av foreldreansvaret. Jeg ser av aktivitetene deres at dere også er opptatt av dette. Dere satser både på mødregrupper, internettkafe for voksne og foreldreveiledning for å styrke foreldrenes kompetanse i norsk og norske samfunnsforhold og bedre deres evne til å være ressurser for sine barn. Videre satser dere på kompetansegivende aktiviteter for barn og ungdommer, som leksehjelp og data- og internettkunnskap, for å styrke deres mulighet til deltakelse på viktige samfunnsarenaer som skole, arbeid og fritid. En rød tråd i meldingen er barn og unge som ressurspersoner.

Jeg ser også at dere har planer om å etablere flere ressurssentre andre steder i Oslo og jeg vet at Groruddalen ressurssenter har vært en suksess med høye besøkstall og stor aktivitet. I dag, 8. mai, er det den Internasjonale Røde Kors-dagen. Hva passer vel bedre på en slik dag enn å åpne et senter som skal bidra til trygghet og trivsel i nærmiljøet, bedre respekt og forståelse mellom folk og der alle skal kunne få tatt i bruk sine ressurser og utviklet seg selv. Jeg ønsker dere lykke til med arbeidet her på Mortensrud og gratulerer med dagen.