Historisk arkiv

Åpningstale ved lansering av to filmer som gjelder arbeid mot omskjæring av barn og unge kvinner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

av statssekretær Hans Olav Syversen

Statssekretær Hans Olav Syversen, Barne- og familiedepartementet

Åpningstale ved lansering av to filmer som gjelder arbeid mot omskjæring av barn og unge kvinner


Tirsdag 14.oktober 2003, IKM, Internasjonalt Kultursenter og Museum

Takk for invitasjonen til å åpne denne sjeldne filmpremieren med visning av to nye og viktige filmer som skal brukes i arbeidet mot omskjæring av barn og unge kvinner.

Det er meget positivt at ulike instanser samarbeider for å nå frem med informasjon på dette vanskelige temaet. IKM og OK-prosjektet har sammen utarbeidet ideen til teaterprosjektet om kjønnslemlesting som har resultert i en av filmene vi skal se senere i dag.

IKM er kjent for å arbeide for å fremme forståelse og respekt for kulturelt mangfold. De samler inn, dokumenterer og formidler materiale som belyser innvandringens historie og kulturelle endringer i det norske samfunnet. Dette er viktige erfaringer å ha med i arbeidet mot kjønnslemlestelse.

Filmene behandler et svært alvorlig tema. Kjønnslemlesting er en grov krenkelse av barns og kvinners mest grunnleggende menneskerettigheter og et overgrep mot barn. Omskjæring er et uttrykk for den sosiale urettferdighet og undertrykking mange jenter og unge kvinner lever under i de samfunn der kjønnslemlestelse forekommer. Bekjempelse av denne tradisjonen er viktig for regjeringen. Selv har jeg stor tro på film som kanal for kommunikasjon og kunnskapsbygging og ser fram til visningen i dag.

Arbeidet i Norge har pågått i kort tid. Kjønnslemlestelse var et problem som vi i liten grad tenkte over at også kunne ramme barn og unge kvinner bosatt i Norge. I 1995 ble lov om forbud mot kjønnslemlestelse vedtatt. I desember 2001 la regjeringen fram en Handlingsplan mot kjønnslemlestelse. Denne fokuserer på tiltak som skal gjennomføres i Norge. I juni 2003 la Utenriksdepartementet fram Plan for Regjeringens internasjonale arbeid mot kjønnslemlestelse av jenter. Dette og ”Regjeringens innsats mot kjønnslemlestelse 2002” er rammeverket for de sentrale myndighetenes innsats.

For gjennomføring av mange av tiltakene har regjeringen opprettet et prosjekt: ”OK- Omsorg og Kunnskap” mot kvinnelig omskjæring. Jeg antar at de fleste av dere som er her i dag kjenner godt til OK-prosjektets virksomhet. Jeg skal derfor nøye meg med å understreke at vi har merket oss hvilket omfattende arbeid som gjøres i regi av prosjektet med utvikling av materiell og metoder, gjennomføring av skolering, støtte til virksomhet i regi av andre og nettverksbygging. Dette bare for å nevne noe av det vi vet OK arbeider med.

Hvordan skal vi så lykkes i arbeidet mot kjønnslemlestelse?

Holdningsendringer i aktuelle minoritetsgrupper, slik at denne praksisen opphører, er avgjørende for at arbeidet mot kjønnslemlestelse skal lykkes. I dette arbeidet er det viktig å ikke glemme at kjønnslemlestelse er en sterkt kulturelt forankret tradisjon. Verken Koranen eller Bibelen for den saks skyld gir aksept for en slik praksis – snarere tvert i mot. De minoritetene som praktiserer kjønnslemlestelse kommer ofte fra land som har en tradisjon for muntlig informasjonsoverføring. Dette innebærer at budskapet må formidles på mange måter gjennom visuelle kommunikasjonsformer som film, video, radio, teater, musikk, etc. i tillegg til skriftlig materiale.

Filmene vi skal se i dag er eksempler på arbeid gjennom OK-prosjektet. Filmen ”Retten til et fullverdig liv” viser prosessen i en teatergruppe OK har drevet med mennesker av ulik alder, kjønn og opprinnelse. Gjennom filmen vil vi se hvordan et teaterprosjekt med humor, lek, dans og sang har fått fram bevissthet om omskjæring. Og vi ser hvordan mange berørte ungdom med stolthet og humor arbeider mot omskjæring.

Selve filmen er et produkt som er tenkt brukt i et undervisningsopplegg direkte overfor målgruppen. Det er derfor også utarbeidet et veilederhefte. Opplegget fokuserer på hvordan ungdom kan håndtere vanskelige tema og kan brukes i både blandede klasser og for de berørte.

Den andre filmen ”Brutt taushet” tar for seg de psykososiale problemer og sosiokulturelle overveielser omskårede unge jenter og kvinner har i vesten, hvor denne praksisen ikke er en norm, men tvert i mot - forbudt ved lov. Hovedmålet med denne filmen er å fremme bedre arbeidsmetoder og gi innblikk og forståelse for komplikasjoner av en omskjæring.

Til sammen utgjør de to filmene en ”pakke” som vi håper skoler og andre opplysningsorganisasjoner vil få stor nytte av.

Gratulerer med ”Filmpremieren”!