Historisk arkiv

Hilsen til årsmøte i Utdanningsforbundet, seksjon barnehage

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

av politisk rådgiver Ruth Stenersen

Politisk rådgiver Ruth Stenersen, Barne- og familiedepartementet

Hilsen til årsmøte i Utdanningsforbundet, seksjon barnehage

28.10.03. Clarion Hotell Oslo Airport, Gardermoen

Kjære forsamling!

Jeg skal hilse årsmøtet fra Barne- og Familieminister Laila Dåvøy.

Utdanningsforbundet er en viktig aktør i barnehagesektoren. Dere kjenner barnehagevirkeligheten fra de ansattes ståsted, og har kunnskap som er et nyttig og nødvendig bidrag til utvikling av den nasjonale barnehagepolitikken. Departementet setter derfor stor pris på forbundets engasjement, åpenhet og vilje til dialog.

Det skjer mye på barnehagefronten for tida. På tide, vil mange si! I snart 20 år har skiftende politikere lovet full barnehagedekning og lavere priser. Men vi har fortsatt et stykke igjen. For å si med Piet Hein: ”Det er utroligt hvad man ikke kan, når man av ærlig vilje ikke prøver!” Denne regjeringen vil og kan, og vi skal få det til! Men ikke alene. Det er heldigvis politisk enighet om målet. Men det er utfordringer å implenmentere en så stor reform i et så ulikt barnhage-Norge og med så store forskjeller i kommune Norge. I fra kommuner med full dekning og lav pris til de kommuner som har stor mangel på plasser.

Dere representerer den gruppa som har ansvaret for at barnehagen faktisk blir et godt tilbud til barn og foreldre. Utdanningsforbundet er selvsagt en interesseorganisasjon for ansatte i barnehage og skole, men dere har også markert dere som pådrivere i faglige spørsmål.

Dette går blant annet fram av programmet for disse to dagene. I tillegg til en rekke valg og andre interne saker, har dere satt av tid til drøfting av to viktige tema: Barnehagepolitiske utfordringer og A rbeidstidsorganisering i framtidas barnehage.

Når det gjelder barnehagepolitisk utfordringer, tror jeg vi i hovedsak er enige. Det har aldri vært så bred politisk enighet om barnehagepolitikken som nå, og aldri vært så stor vilje til å satse på barnehagene. Barnehageforliket som ble vedtatt av Stortinget i fjor høst har satt barnehagene skikkelig på dagsorden. I regjeringens budsjettforslag for 2004 er det lagt inn 2,8 milliarder kroner til økt satsing på barnehager. Budsjettforslaget betyr nærmere en dobling av midler til barnehager på to år!

Barnehageforliket betyr innfasing av mange nye virkemidler som i løpet av to år skal gi oss nok barnehageplasser, billigere barnehageplasser og bedre barnehageplasser. Dette kan dere lese mer om i Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2004.

Dere skal diskutere pedagogtetthet og arbeidstidsorganisering i framtidas barnehage. Jeg ser fram til denne diskusjonen. Endringer i barnehageloven og revidering av Rammeplan for barnehagen blir viktige milepæler i de nærmeste år. Utdanningsforbundet er en viktig høringsinstans ved lovendringer, og departementet har invitert til samarbeid i forbindelse med revidering av rammeplanen.

Utdanningsforbundet har ivret for å sette barnehagens innhold på det politiske kartet igjen, etter en periode med mye fokus på utbygging og betalingssatser. Nå er det viktig at alle krefter som er engasjert i småbarns oppvekstvilkår og gode velferdsordinger for familiene drar i samme retning. Det betyr ikke nødvendigvis at alle er enige i ett og alt. Vi ønsker friske diskusjoner velkommen! Og vi er i ferd med å opprette en arbeidsgruppe som skal hjelpe oss å tenke ”alt” om kvalitet i barnehagen. Her er dere et selvsagt medlem.

Jeg skal kort ta utfordringen fra leder ang. kvalitetsutvalgets innstilling. I Barne- og familiedepartementets høringsuttalelse berøres alle de spørsmålene Josefsen stilte til departementet i åpningstalen. Her kommer svar i kortversjon:

  • Departementet mener at dagens departementsstruktur bør opprettholdes. Skole og barnehage reguleres av ulike lovverk, har ulike pedagogiske tradisjoner og ulikeoppgaver. Slik bør det fortsatt være, men vi må stadig søke å styrke samarbeidet mellom sektorene. Dette gjelder på alle nivå.
  • Det foreligger ingen planer om grunnleggende endringer av barnehagens mandat: Sikre barn gode utviklings- og aktivitetsmuligheter i nær forståelse og samarbeid med barnas hjem som en del av den livslange læringen.
  • Vi samarbeider nært med Utdannings- og forskningsdepartementet om oppfølging av kvalitetsutvalgets innstilling, og stiller oss positive til et samarbeid med UFD om revisjon av barnehagens rammeplan og skolens læreplan.

Når det gjelder hva regjeringen vil med barnehagen henviser jeg til statsråden tale på Utdanningsforbundet sin konferanse i april i år. Talen finner dere på Odin.

Departementet er i ferd med å utarbeide forskrift om økonomisk likeverdig behandling. I dette arbeidet er en sentral problemstilling hva slags krav og vilkår kommunen kan sette overfor private barnehageeiere. Dette må også vurderes opp mot hvilke begrensninger som ligger i forskrifthjemmelen – det vil si hva forskriften kan inneholde. Forskriften vil bli sendt på høring i desember.

Jeg går ut fra at alle her forstår at jeg ikke kan forskuttere behandlingen av denne saken.

Departementet setter som sagt pris på Utdanningsforbundets engasjement, åpenhet og vilje til konstruktiv dialog. Vi vil gjøre vårt for at dette skal fortsette, til beste for barn og foreldre.

Lykke til med årsmøtet og spennende valg.