Historisk arkiv

Prisutdeling av Årets Forretningskvinne 2003

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Hotel Continental, Oslo

Statsråd Laila Dåvøy, Barne- og familiedepartementet

Prisutdeling av Årets Forretningskvinne 2003

25. april 2003, Hotel Continental, Oslo

Juryens begrunnelse:

”Den internasjonale prisen ”Årets Forretningskvinne” ble etablert av champagnehuset Veuve Clicquot i 1972 i forbindelse med husets 200 års jubileum.

Prisen ble som vi nettopp har hørt etablert som en heder til Madame Nicole Ponsardin som i 1805, 27 år gammel overtok champagnehuset etter sin avdøde mann og gjorde Veuve Clicquot kjent langt utover Frankrikes grenser. Hun betegnes derfor ofte som den første internasjonale forretningskvinne.

Den norske prisen er nå en del av et internasjonalt arrangement, og deles ut i år for tolvte gang her hjemme. Vinneren blir blant annet invitert til Veuve Clicquots slott i Reims, hvor hun møter vinnerne fra øvrige land.

Det stilles strenge krav til kandidatene. I kriteriene heter det blant annet at hun ”som gründer, eier eller ansatt skal ha ført virksomheten inn i videre vekst”, og at ”kandidaten skal være målrettet, innovativ og dynamisk.” Juryen legger også stor vekt på at resultatene skal være oppnådd over tid.

Årets jury har bestått av administrerende direktør Erik Amlie, Hjemmet AS, rådgiver Kaci Kullmann Five, egen virksomhet, styreleder Siri Hatlen, egen virksomhet, professor dr. med. Astrid Nøklebye Heiberg, Universitetet i Oslo, direktør Sten Magnus, Umoe Catering, administrerende direktør Karl Martin Stang, Mercury Urval AS.

Årets Forretningskvinne 2003 har en meget solid bakgrunn for sin virksomhet, så vel teoretisk som praktisk. Som mellomleder i en større bedrift fikk hun nærkontakt dels med de utfordringer – og komplikasjoner - som endringer i markedsforhold stiller til en stor organisasjon, og samtidig også de problemer som kan oppstå ved skiftende eierskap.

Disse erfaringene tok hun med seg da hun sammen med to medgründere skapte en ny bedrift. En arbeidsplass som siden etableringen for 11 år siden utelukkende har vært i positiv utvikling, og med en økonomisk utvikling som er beundringsverdig.

Årets Forretningskvinne og teamet hennes startet virksomheten i 1992, i en bransje, og på et tidspunkt hvor lyspunktene var mangelvare. Internasjonal konkurranse spesielt fra lavprisland skapte store problemer for etablerte og vel innarbeidede produsenter. Gründerne på sin side hadde en filosofi og en visjon –og ikke minst – en uhyre sterk tro. Dette har også ført til at bedriften – som en av de meget få – har hele sin produksjon her hjemme. –Det er viktig for oss å ha full kontroll med alle ledd i produksjonen, og vi satser på at våre kunder er villige til å betale for kvalitet, er et utsagn fra Årets Forretningskvinne.

Kvalitet er et nøkkelord i denne sammenheng. Utviklingen av produktene har meget sterke røtter i norsk kultur. Over halvparten av kostnadene pr. produktenhet er arbeidslønn, distribusjonskanaler velges, mer ut fra menneskelige faktorer enn økonomiske prinsipper, og siste men ikke minst, kvalitet er også en meget viktig faktor i forholdet til alle medarbeiderne.

Årets Forretningskvinne legger stor vekt på atmosfæren og miljøet internt. -Tidsånden som preget 1980- og 90-årene er ubrukelige hvis man vil skape varige verdier, et ett av hennes utsagn. Bedriften har 52 fast ansatte, og siden starten i 1992 er det kun fire som har sluttet. Hverken bedriften eller de ansatte er tilsluttet noen organisasjon, man søker å løse vanskeligheter før de blir et alvorlig problem, dels gjennom regelmessige allmøter, og dels gjennom direkte samtaler der situasjonen oppstår.

Kvalitet og røtter er to nøkkelord for Årets Forretningskvinne og den bedriften hun leder. Produktene er sterkt knyttet til norsk kultur, og norsk kultur er også et viktig – og nyttig element – i markedsføring av produktene. Demokrati gjennomsyrer arbeidsplassen – dog med ett unntak – personen som har ansvaret for kvalitet og design, har alltid det siste ordet.

Mine damer og herrer, det er en stor glede for meg å utnevne Signe Aarhus fra Oleana AS som Årets Forretningskvinne 2003.”

Det var juryens begrunnelse, og la meg værte den første til å gratulere!

Du skal ha sagt at det er ”bare visjoner som gir energi” og med full energi har du og ditt lederteam jobbet bedriften frem til en mønsterbedrift.

Kjære Signe Aarhus, jeg forstår at du er et menneske som vanskelig lar deg stoppe.

Vi trenger gode rollemodeller for unge jenter. Du er et flott forbilde, som viser at det nytter å satse, starte for seg selv og at det er gjelder å ha tro på seg selv.

Du er et glitrende eksempel på hvordan kombinasjonen solid fagkunnskap, visjoner og handlekraft, kan føre til at det utenkelige blir virkelighet. Ved å gi deg som daglig leder, prisen som årets forretningskvinne, så ønsker jeg hele virksomheten lykke til videre.